Напишете дума/думи за търсене

Тайни за хубава закваска (+рецепти)

• Закваската съдържа киселина, която реагира с метал, затова я пригответе само в неметални купи. Използвайте голяма купа, тъй като закваската значително ще увеличи обема си и може да прелее.

• Ако няма да използвате закваската веднага, разбъркайте я и я прехвърлете в чист стъклен, керамичен или пластмасов съд. Покрийте я, но не плътно и съхранявайте в хладилника. Преди употреба винаги я оставяйте да достигне стайна температура. За това ще са необходими от 2 до 12 часа. Колкото по-дълго стои на стайна температура, толкова по-кисела ще стане.

• За да използвате закваската, разбъркайте я и извадете желаното количество. Ако е била в хладилника, оставете я да се стопли до стайна температура. Захранете закваската с равни части брашно и вода, за да възстановите първоначалния обем и разбъркайте. (Например, ако сте извадили ? чаена чаша закваска, разбъркайте ? чаена чаша обикновено брашно и ? чаена чаша топла вода. Добавете с разбъркване към закваската.) Оставете захранената закваска да престои на топло (27-32 градуса) 12-24 часа или докато стане лека и шупне. Разбъркайте я и я покрийте, но не плътно и сложете в хладилника.

• Ако не ползвате закваската 2 седмици, ще трябва да я храните, за да остане жива. Извадете половината закваска и я дайте на приятел или я хвърлете. Останалото количество прехвърлете в голяма неметална купа. Добавете равни части обикновено брашно и топла вода. Нека престои на топло (27-32 градуса) 12-24 часа или докато стане лека и шупне. Разбъркайте закваската и я прехвърлете в чист съд. Покрийте, но не плътно и сложете в хладилника.

• Ако използвате и захранвате закваската поне веднъж на 2 седмици, тя ще остане жива за неопределен период от време.

• Хвърлете закваската, ако развие неприятна миризма, промени цвета си или стане слузеста и лепкава, което означава, че е развалена. Стерилизирайте съда за съхранение, преди да приберете в него нова доза закваска.

Кисела закваска

приготвяне: 10 мин + престояване

доза: около 3 ч.ч.

Квасните хлябове имат уникален тръпчив вкус, който се постига с използването на закваска от мая. С част от закваската се приготвя хляб, а останалата се захранва, за да се използва друг път.

необходими продукти:

1 пакетче (7 г) активна суха мая

2 ч.ч. топла вода (43-45 градуса)

2 ч.ч. обикновено брашно

начин на приготвяне:

1 Разтворете маята във водата в неметална купа с вместимост 4 л и оставете да престои 5 мин. Добавете брашното и бъркайте до хомогенна смес. Покрийте с чиста кърпа. Оставете 48 часа на топло (27-32 градуса), за да ферментира. Разбърквайте по няколко пъти на ден – сместа трябва да шупне и да се надигне, да придобие кисел ферментирал аромат, а по повърхността да избие прозрачна жълтеникава течност.

2 Използвайте закваската за любимите си рецепти. Тя ще остане жива в хладилника до 2 седмици. Употребявайте я и я захранвайте веднъж на 2 седмици.

Квасен френски хляб

Този хляб е достоен съперник на всеки друг от магазина и се приготвя сравнително лесно.

приготвяне: 15 минути + втасване

печене: 20 мин + изстиване

доза: 2 броя

необходими продукти:

1 пакетче (7 г) активна супа мая

1 ? ч.ч. топла вода (43-45 градуса)

4 ? ч.ч. обикновено брашно

? ч.ч. кисела закваска (по горната рецепта)

2 с.л. зеленчуково олио

2 с.л. захар

2 с.л. сол

за нишестената глазура:

1 ? ч.л. царевично нишесте

? ч.ч. вода

начин на приготвяне:

1 Разтворете маята голяма купа с топла вода. Добавете брашното, киселата закваска, олиото, захарта, солта и миксирайте. Месете на набрашнена повърхност 20-30 пъти (трябва да се получи леко лепкаво тесто). Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва 60-90 мин на топло, докато удвои обема си

2 Ударете тестото с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на две части. Разточете всяка на правоъгълник с размери 30х20 см. Навийте ги на руло, като започнете от дългата страна и прищипете краищата, за да се запечатат. Сложете ги с гънката надолу в две намаслени тави и подпъхнете краищата. Покрийте и оставете да втасват около 30 мин, докато удвоят обема си.

3 Направете с нож 4 плитки диагонални резки по повърхността на всяка от франзелите. Разбъркайте в малка тенджера царевичното нишесте и водата до получаването на хомогенна смес. Загрейте на средна температура и бъркайте до сгъстяване. Печете ги на 200 градуса 15 мин. Намажете франзелите с останалата нишестена смес. Печете още 5-10 мин или докато покафенеят леко. Извадете ги да изстинат върху скара.

Пълнозърнест квасен хляб с мед

приготвяне: 20 мин + втасване

печене: 25 мин + изстиване

доза: 2 броя

Медът придава леко сладък вкус на този хляб и допълва чудесно тръпчивото квасно тесто.

необходими продукти:

1 с.л. активна супа мая

1 ч.ч. топло прясно мляко (43-45 градуса)

3 с.л. масло, размекнато

2 с.л. мед

2 с.л. меласа

2 ч.ч. кисела закваска (по рецептата, която сме дали)

3 с.л. пшеничен зародиш

1 с.л. захар

1 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.л. сол

1 ч.л. пълнозърнесто брашно

3 ? – 3 ? ч.ч. обикновено брашно

зеленчуково олио

начин на приготвяне:

1 В голяма купа разтворете маята в топлото мляко. Добавете маслото, меда, меласата, закваската, пшеничния зародиш, захарта, содата, солта, пълнозърнестото брашно, 2 ч.ч. Обикновено блаино и разбийте до хомогенна смес. Сипете с разбъркване от останалото брашно до получаване на меко тесто.

2 Месете на набрашнена повърхност 6-8 мин, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва около 1 час на топло, докато удвои обема си.

3 Ударете теспото с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на две части. Оформете ги на хлуб. Сложете ги в две намаслени форми с размери 20 х 10 х 5 см. Покрийте ги и ставете да втасват около 1 час, докато удвоят обема си.

4 Намажете ги с олио и печете на 190 градуса 25-30 минути или до покафеняване. Извадете ги да изстинат върху скара.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X