Напишете дума/думи за търсене

Кои мазнини ни правят по-здрави и кои – по-болни

Мазнините получават лош имидж през годините. Консумацията им се свързва със затлъстяване, повишен холестерол и други здравословни проблеми.

Истината е, че не може да сме здрави без мазнини. Те са един от трите макроелемента, необходими на тялото да функционира на оптимално ниво. Това означава, че е необходим голям процент от тях в ежедневното ни меню, ако искаме да сме здрави.

Целта на мазнините в нашето тяло е за растеж и развитие, енергия, усвояване на витамини, защита на нашите органи и поддържане на клетъчните мембрани.

Разбирането на важната роля на мазнините в ежедневния прием на храна може да помогне да разберем и защо те не трябва да бъдат премахнати от нашата диета. Мазнините са важен източник на енергия по време на тренировки. Те също така съдържат активни молекули, които влияят върху начина, по който мускулите реагират на инсулин и контролират отговора на възпалението.

Полезните мазнини поддържат тялото здраво

Изчерпателни изследвания показват, че общото количество мазнини в храната не е свързано с тегло или заболяване. Наистина значение имат видът на мазнините и общите калории в диетата.

В същото време не всички мазнини са еднакви и познаването на разликата може да ни помогне да изберем най-доброто за нашето здраве. Някои мазнини са по-полезни, особено за сърцето, докато други са по-малко полезни и са свързани със сърдечни заболявания. Обикновено се наричат съответно „добри“ и „лоши“ мазнини.

С цялата мантра „не яжте мазнини“ някои хора спират да консумират мазнините, които са полезни за сърцето и цялостното здраве.

„Добрите“ мазнини

Ненаситените или мононенаситените и полиненаситените мазнини са известни като "добри" мазнини. Ползите за здравето от ненаситените мазнини включват понижени нива на холестерол в кръвта, намалено възпаление и стабилизиран сърдечен ритъм. Полезните мазнини се намират предимно в храни от растения и са течни при стайна температура. Има два вида ненаситени мазнини:

Мононенаситени мазнини: Тези мазнини са течни при стайна температура, но се втвърдяват при охлаждане. Зехтинът е може би най-известната мононенаситена мазнина. Високи концентрации могат да бъдат открити и в маслини, авокадо, лешници, бадеми, бразилски орехи, кашу, сусам, тиквени семки и рапично и фъстъчено масло.

Полиненаситени мазнини: Добре известни с ролята си за намаляване на общия холестерол в кръвта и триглицеридите, омега-3 мастните киселини са полиненаситени мазнини, за които е доказано, че осигуряват ползи за здравето на сърцето. Има ги в мазни риби като сьомга, пъстърва, сом и скумрия, а също така в лененото семе и орехите. Диетолозите препоръчват консумацията на омега-3 мастни киселини от хранителни източници, а не от добавки (имайте за цел да хопвате по две порции мазна риба всяка седмица).

„Лошите“ мазнини

Наситените или транс -мазнините са известни като „лоши“ мазнини. Те увеличават риска от заболяване в човешкото тяло. Съществуват много противоречия и дебати по темата за наситените мазнини. Дългосрочните проучвания показват, че намаляването на наситените мазнини може да бъде здравословно, ако се замени с полезни мазнини, особено полиненаситени мазнини. Най-малкото, опитайте се да ядете наситени мазнини пестеливо. Има два вида "лоши" мазнини:

Наситени мазнини: Свързани с повишено ниво на холестерол в кръвта, запушени артерии и сърдечни заболявания, наситените мазнини се намират в животински източници като червено месо, кожа от домашни птици, млечни продукти с високо съдържание на мазнини, яйца и растителни мазнини, които са течни при стайна температура (като палмови масла).

Транс мазнини: Този вид наситени мазнини се произвеждат чрез нагряване на течни растителни масла в процес, наречен хидрогениране. Този процес намалява развалянето и удължава срока на годност на хранителните продукти. Хидрогенирането превръща течността в твърд хранителен продукт като маргарин например. Транс мазнините се използват в ресторантите и хранително -вкусовата промишленост за пържене, печени изделия, сладкиши, преработени закуски и маргарин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X