Напишете дума/думи за търсене

Това, заради което се възхищаваме на другите, говори много за нас

В последно време така нареченият „закон на огледалото“ стана много важен като инструмент за самопознание и личностно развитие. Може би сте чували за него. Може дори да сте го използвали, за да разберете как нещата, които ви дразнят в околните, се отнасят към вас. Това, което може да не ви е толкова ясно, е, че това, заради което се възхищавате на другите, също казва много за вас самите.
Възхищението е положително чувство. Приятно е както за почитателя, така и за този, на когото се възхищават.

Поради тази причина ние не сме склонни да отделяме време за анализ защо определена черта или поведение на другите предизвиква възхищение. В действителност обаче всички социални отношения работят като отражение на нашия собствен интериор и ни предоставят наистина ценна информация за нас самите.

Възхищението на другите може да бъде от полза, стига да подходим към него по конструктивен и вдъхновяващ начин. Това обаче може да ни накара да развием предубедена представа както за другия, така и за себе си. Поради тази причина е време да започнем да се питаме защо сме очаровани от определени характеристики на околните.

Хора, които са като нас
Това е може би най-лесното за разбиране. Изследванията показват, че сме по-привлечени (на лично ниво, не само романтично) към онези хора, които са подобни на нас. С други думи, когато някой покаже черта или ценност, която споделя с нас и която смятаме за уместна, ние реагираме положително и с възхищение.

Например вие сте изключително учтив и уважителен човек с другите и смятате, че това са две от най-ценните ви добродетели. Поради тази причина вие сте склонни да засилвате тази черта, тъй като се гордеете, че я притежавате. По същия начин, когато общувате с еднакво добре възпитан и внимателен човек, ще се възхищавате и оценявате много от тази страна на неговата личност.

Хора, които притежават нещо, което ни липсва
Това е другата крайност. Възхищавате се на друг за това, което вие не сте и бихте искали да бъдете. Не е само това обаче. Всъщност, за да ви очарова една черта, трябва да е нещо, което смятате за невъзможно да развиете сами.
Например може да се изненадате от общителността на приятел, докато вие сте изключително срамежлив. Или може да откриете, че решителността на партньора ви наистина е вдъхновяваща, когато вие сте прекалено нерешителни. От друга страна, може би познавате някой, който е напуснал работата си и да преследва страстта си. Може да почувствате, че Бог, Вселената или късметът са надарили този конкретен човек със специални способности.

Когато изпитвате голямо възхищение към някого, това може да е така, защото този човек демонстрира точно обратното на вашите недостатъци. Той притежава черти, които оценявате като наистина положителни, но се чувствате неспособни да постигнете себе си.

Как това, на което се възхищавате в другите, ви влияе?
Да се възхищавате на нещо, което вече е във вас, може да бъде чудесно средство да опознаете себе си по-добре и да започнете да се оценявате. Може би все още не сте осъзнали, че добрите нрави или внимателност, които оценявате толкова положително в друг, също са ваши великолепни качества.

Трудности обаче могат да възникнат, когато това, на което се възхищавате, ви показва какво ви липсва. На пръв поглед това може да изглежда безобидно. Взаимодействате с хора, които ви допълват и това може да бъде обогатяващо и за двама ви. Въпреки това рискувате да идеализирате останалите.

Виждайки ясно в тях нещо, което със сигурност бихте искали да имате, но чувствате, че ви липсва, вие сте склонни да увеличите тези качества и да загубите перспектива. Следователно от този момент нататък може да откриете себе си да станате зависими от приятел, член на семейството или партньора, които считате за много по-способни и надарени от вас. Или може да започнете да им завиждате. Това може да означава, че започвате да се чувствате ядосани и разочаровани, че не може да постигнете тези качества сами.

Работете върху себе си
Ако попаднете в тази ситуация, обърнете внимание на това, което ви казва възхищението ви. Запитайте се дали тези качества, които виждате в другия, наистина са такива, които искате да развиете. И си оттоворете до каква степен не ги притежавате.

Оттук може да започнете активно да работите по придобиването или подобряването им. Използвайте тези, на които се възхищавате толкова много, за да ви помогнат да опознаете себе си и да ви вдъхновят да бъдете този, който наистина искате да бъдете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X