Напишете дума/думи за търсене

8 признака, че имаме дефицит на витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, който е важен за много функции в организма, включително за доброто зрение, силната имунна система, репродукцията и здравето на кожата.

С най -висок риск от дефицит на този витамин са бременни жени, кърмещи майки, кърмачета и деца. Муковисцидозата и хроничната диария също могат да увеличат риска от дефицит.

Ето 8 признака и симптоми на дефицит на витамин А.

1. Суха кожа

Витамин А е важен за създаването и възстановяването на кожните клетки. Той също така помага в борбата с възпалението поради определени кожни проблеми. Недостигът на витамин А може да причини развитието на екземи например. Екземата е състояние, което причинява суха, сърбяща и възпалена кожа. Няколко клинични проучвания показват, че алитретиноинът, лекарство с активност на витамин А, е ефективно при лечение ѝ.

В едно 12-седмично проучване хората с хронична екзема, които са приемали 10-40 mg алитретиноин на ден, са имали до 53% намаляване на симптомите си.

Имайте предвид, че може да има много причини за сухата кожа, а хроничният дефицит на витамин А е само една от тях.

2. Сухи очи

Проблемите с очите, по-специално сухотата им, са често свързани с дефицита на витамин А. В крайни случаи липсата на достатъчно витамин А може да доведе до пълна слепота или загиване на роговицата.

Малките деца в Индия, Африка и Югоизточна Азия, които не консумират достатъчно продукти, богати на витамин А, са изложени на най-висок риск от развитие на сухота в очите.

Едно проучване установи, че високите дози витамин А намаляват сухотата в очите с 63% сред кърмачетата и децата, които са приемали добавки в продължение на 16 месеца.

3. Нощна слепота

Тежкият дефицит на витамин А може да доведе до нощна слепота. Няколко наблюдателни изследвания съобщават за високо разпространение на този проблем в развиващите се страни.

В едно проучване жените с нощна слепота получават витамин А под формата на храна или добавки. И двете форми на витамин А подобряват състоянието им. Способността на жените да се адаптират към тъмнината нараства с над 50% за шест седмици лечение.

4. Безплодие и проблеми със зачеването

Витамин А е необходим за възпроизводството както при мъжете, така и при жените, както и за правилното развитие при бебетата.

Ако имате проблеми със забременяването, липсата на витамин А може да е една от причините за това. Проучванията показват, че женските плъхове с дефицит на витамин А трудно забременяват и могат да имат ембриони с вродени дефекти.

Според други изследвания мъжете, които имат проблем с фертилността, може да имат по-голяма нужда от антиоксиданти поради по-високите нива на оксидативен стрес в телата им. Витамин А е едно от хранителните вещества, което действа като антиоксидант в организма.

Дефицитът на витамин А също е свързан с абортирането. Проучване, което анализира кръвните нива на различни хранителни вещества при жени, които са имали повтарящи се спонтанни аборти, установява, че те имат ниски нива на витамин А.

5. Забавен растеж

Децата, които не получават достатъчно витамин А, може да страдат от забавен растеж. Това е така, защото витамин А е необходим за правилното развитие на човешкото тяло.

Проучване при над 1000 деца в Индонезия установи, че тези с дефицит на витамин А, които са приемали високи дози добавки в продължение на четири месеца, са пораснали с 0,39 см повече от децата, които са приемали плацебо.

6. Инфекции на гърлото и гърдите

Честите инфекции, особено в гърлото или гърдите, могат да бъдат признак на дефицит на витамин А.

Проучване при деца в Еквадор показва, че децата с наднормено тегло, приемащи 10 000 IU витамин А седмично, са имали по-малко респираторни инфекции от тези, които са получавали плацебо.

От друга страна, преглед на проучвания при деца установява, че добавките с витамин А могат да увеличат риска от развитие на инфекции на гърлото и гръдния кош с 8%. Авторите предполагат, че добавките трябва да се дават само на тези с истински дефицит.

7. Акне и пъпки

Тъй като витамин А насърчава обновяването на кожата и се бори с възпалението, той може да помогне за предотвратяване или лечение на акне.

В едно проучване при 200 възрастни нивата на витамин А при тези с акне са били с над 80 мкг по-ниски, отколкото при тези без това състояние.

8. Трудно зарастване на рани

Раните, които не зарастват добре след нараняване или операция, могат да бъдат свързани с ниски нива на витамин А.

Това е така, защото витамин А насърчава създаването на колаген, важен компонент на здравата кожа. Изследванията показват, че както оралният, така и локалният витамин А могат да укрепят кожата.

Проучване при плъхове установи, че пероралният витамин А подобрява производството на колаген. Витаминът е имал този ефект, въпреки че плъховете са приемали стероиди, които потискат зарастването на рани.

Допълнителни изследвания при плъхове установяват, че третирането на кожата с локален витамин А изглежда предотвратява рани, свързани с диабет.

Изследванията при хора показват подобни резултати. Мъжете в напреднала възраст, които са лекували рани с локален витамин А, са успели да намалят размера на раните си с 50% в сравнение с мъжете, които не са използвали крема.

Каква е препоръчителната доза витамин D?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X