Напишете дума/думи за търсене

10 странни навика, които може да ни помогнат да живеем по-дълго

Ако се интересувате от вашето здраве, но не искате да се лишите от удоволствията на живота, тогава имаме добра новина. Най-бляскавите умове на света са открили необичайни, но приятни навици, които може да помогнат на човек да бъде здрав, щастлив и по-дълголетен.

1. Най-доброто време за сън е между 10 вечерта и 6 сутринта

Китайските лекари са създали цяла система, която обяснява кои органи по кое време се възстановяват и защо спането между 10 вечерта и 6 сутринта е е най-добрият отрязък за сън, ако искаме да живеем дълго.

Имунната система се бори с вирусите и отстранява токсините от тялото от 21 часа до 23:00 Черният дроб се възстановява активно от 23 часа до 1 след полунощ, а белите дробове се чистят от 3 сутринта до 5 сутринта. Не е изключено в тези два часа да имате лека кашлица. Червата се почистват от 5 сутринта до 7 сутринта.

2. Игнорирайте общественото мнение

Учените от САЩ твърдят, че загърбването на общественото мнение може да помогне на човек да живее по-дълго. Когато мислим за реакциите на хората около нас, ние сме по-задържани, по-спонтанни и по-често нервни.

В резултат на това сме по-малко щастливи. А науката отдавна доказа, че нещастният човек живее по-кратко.

3. Повече слънчеви бани

Слънчевата светлина ни осигурява витамин D. Не само че той помага в борбата с депресията, която често е причина за появата на много заболявания, но също така намалява риска от диабет.

През 2016 г. по време на мащабни проучвания биохимици разбрали, че хората, които правят слънчеви бани повече от 1 час на ден, са с 67% по-малко склонни да развиват какъвто и да е вид рак.

4. Търкате зъбите си по-малко

Ако сте един от тези хора, които обичат често да се къпят, може да искате да преосмислите нещата. Лекарите от клиниката Кранли в Лондон доказват, че неподходящият сапун в комбинация с гореща вода лишава кожата от защитния й мазен слой. В дългосрочен план този слой изсъхва и не може да защити тялото. Затова не прекалявайте с къпането и внимателно избирайте козметиката си за баня.

Зъболекарите твърдят подобни неща: търкането на зъбите твърде често и използването на устата може да увреди емайла. Това е особено вярно, ако ги измиете веднага след хранене, защото много продукти омекотяват емайла, което прави зъбите по-лесни за повреда.

5. Яжте повече домати

Американски учени от университета Туфтс в Бостън провели 11-годишно изследване, в което са сравнявали здравословното състояние на 5 000 участници заедно с консумираната от тях храна. Заключението, до което стигнали, било, че може да се намали рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания с 26%, ако се включат домати в хранителните си режими.

Всичко това се дължи на антиоксиданта ликопен, съдържащ се в доматите. Ето защо добавянето на парче домат към сутрешния сандвич може да донесе много полза на здравето ви.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X