Напишете дума/думи за търсене

Ваксина срещу грип и COVID едновременно – какво казва науката?

Когато Центърът за превенция и контрол на заболяванията в САЩ (CDC) пусна последния си кръг от препоръки относно ваксините срещу сезонен грип, агенцията направи една важна актуализация: противогрипните ваксини и ваксините срещу COVID-19 вече могат да се прилагат едновременно.

Ръководството представлява значителна промяна от предишните препоръки на агенцията, според които други ваксинации не трябва да се прилагат в рамките на 2-седмичен период преди или след ваксината срещу COVID-19.

„Смятаме, че ваксинацията срещу грип е много важна в контекста на продължаващата дейност по COVID-19“, каза в интервю д-р Лиза А. Гроскопф от CDC.

Заради COVID-19 здравната система е изключително натоварена, каза тя. И докато миналогодишният грипен сезон почти не съществуваше, „сега наблюдаваме завръщането на други често срещани респираторни вируси, така че очакваме, че ще минем през годишна епидемия от грип през този сезон, както през повечето зими.“

Иначе универсалните препоръки на агенцията остават непроменени. Не е изненадващо, че те препоръчват рутинна годишна ваксинация срещу грип за всички хора на възраст над 6 месеца, които нямат определени основни заболявания.

Учените са категорични, че противогрипните ваксини не само ще намалят случаите на грип, но и ще намалят симптомите, които биха могли да ви объркат, че сте с COVID-19.

За хората с по-висок риск от развитие на тежки грипни усложнения ваксинацията е особено важна, включително за възрастни над 65 години, хора с астма, диабет, сърдечни заболявания и други хронични заболявания, бременни хора и деца под 5 години.

Имайте предвид, че грипните ваксини са актуализирани, така че са предназначени да предпазват от четири различни грипни вируса.

Засега има малко данни около едновременната ваксинация с двата вида ваксини – срещу грип и срещу COVID, но опитът с други комбинации от ваксини показва, че имунният отговор и потенциалните странични ефекти са сходни.

„Въз основа на този предишен опит не очакваме никакви необичайни или неочаквани проблеми с безопасността при едновременното прилагане на ваксини срещу COVID-19 и ваксини срещу грип“, каза д-р Лиза А. Гроскопф. Важно е единствено да не отлагате.

„В идеалния случай - каза тя - хората трябва да си ваксинират срещу грип до края на октомври."

„Сезонната противогрипна ваксина се понася много добре, както и ваксината срещу COVID“, коментира д-р Ноймер от катедрата по популационно здраве и превенция на болестите в Калифорнийския университет в Ървайн.

В едно интервю д-р Ноймер заявява: „Хората често се чудят може ли тялото да се справи с две ваксини едновременно? Отговорът е да и ние правим това през цялото време. MMR ваксината за деца всъщност е коктейл от три ваксини – срещу морбили, паротит и рубеола, а MMRV е коктейл от четири. Така че не се притеснявам от двойното прилагане на ваксини срещу грип и COVID.“

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X