Напишете дума/думи за търсене

Колко тежко е стъклото? - история с поука

На сцената се качи професор по психология, който изнесе лекция за управление на стреса пред зала, пълна със студенти. В средата на урока,той вдигнал чаша с вода и всички предположили, че ще чуят онази стара история за „чашата е наполовина празна или чашата е наполовина пълна“.

За изненада на всички той помолил студентите да отгатнат теглото на стъклото.

„Може ли някой да ми каже колко е тежка тази чаша вода?

От публиката идвали различни отговори, вариращи от няколко грама до няколко килограма!

Професорът отговорил:
„Теглото на стъклото е незначително. Важното е колко тежко се чувства в ръката ми и колко дълго държа чашата. Ако държа чашата само за няколко минути, тя ще се усека лека. Ако я държа час-два, стъклото ще започне да се чувства умерено тежко и ще ме боли ръката. Но ако държа чашата цял ден, ръката ми ще се вцепени от болка и ще бъда принуден да я пусна. Така че теглото на стъклото е едно и също във всеки от случаите. Но усещането за тежест зависи от това колко дълго го държа. "

Всички поклатили глава в знак на съгласие.

Професорът продължил:
„Вашите стресове и притеснения са подобни на тази чаша вода. Когато се замислите над тях за кратко, всичко е наред. Помислете за тях още малко, ще започнете да усещате болката. Мислете за тях по цял ден, ще бъдете напълно завладени от тежестта и объркването на вашите притеснения. Няма да може да правите нищо друго, освен ако не ги пуснете напълно от съзнанието си. "

Поуката от историята:
Научете се да се отпускате. Някои неща просто не могат да бъдат контролирани. Никакво притеснение не може да реши проблемите ви. Така че няма смисъл да губите време или енергия. Вместо да се стресирате, прегърнете неизбежното. Отпуснете се и се опитайте да имате продуктивен ден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X