Напишете дума/думи за търсене

Домашна протеинова терапия прави чудеса за косата

Всички знаем, че протеинът е важна част от балансираната диета. Протеинът е това, което свързваме с изграждането на силни мускули, но има ли способността да бъде от полза и за косата ни например?

Човешката коса е сложно влакно, съставено от мъртви клетки, протеини, вода, липиди, пигменти и микроелементи. Косата ни всъщност е съставена основно от протеини, като едно проучване идентифицира над 300 протеина в човешката коса. Ето защо осигуряването на протеин на увредената коса може да бъде много полезно и възстановяващо за нея. 

Протеиновите лечения станаха широко достъпни през последните години благодарение на това, че много фирми произведоха качествени продукти и всеки от нас може да проведе такова лечение у дома, без това да му струва цяло състояние. 

Основни предимства на протеиновата терапия

Тя укрепва космения фоликул, подобрява еластичността на косъма и цялостния вид на косата.

Кой трябва да го използва: Протеинът има доказани репаративни ползи, но може да не е необходим за хора със силна, лъскава и гъста коса. Тези със суха, дехидратирана, увредена, боядисана, изключително пореста или текстурирана коса ще се възползват най-много.

Имайте също предвид, че протеиновите процедури, които се правят във фризьорските салони, може да съдържат силни химикали и да раздразнят тези с чувствителен скалп или кожни заболявания.

Колко често можете да я правите

Процедурите във фризьорски салон маже да се правят веднъж на сезон или на година в зависимост от състоянието на косата и скалпа. У дома използвайте протеинови лечения веднъж седмично или месечно, ако е необходимо.

Предимства на протеиновите терапии за коса

Основното предимство на протеиновата терапия е способността на протеиновите съставки като хидролизиран пшеничен протеин или копринени аминокиселини да се прикрепят директно към космения фоликул и да втвърдят слоя на кутикулата. Това поставя бариера около фоликула, която го предпазва от по-нататъшно увреждане. 

Говорим главно за домашното лечение. Установено е, че кератиновите и други протеинови лечения в салоните за красота имат някои сериозни рискове за здравето, включително излагане на формалдехид. 

Укрепва космения фоликул: протеинът е градивният елемент на косъма, така че заместването на протеин, който е бил загубен или повреден в редовете на фоликулите далеч от корена, помага за укрепване на цялата коса.

Подобрява еластичността на косъма: протеиновите процедури подобряват еластичността на космения фоликул чрез засилване на протеиновата матрица и укрепване на връзките, за да се предотврати  разцепване.

Предотвратява трансепидермалната загуба на вода: чрез възстановяване и запечатване на кутикулата, протеиновите лечения предотвратяват трансепидермалната загуба на вода и блокират подхранването.

Помага за премахване на цъфналите краища: за предотвратяване на трансепидермалната загуба на вода и подобряване на здравината и еластичността на фоликула, протеиновите лечения помагат за премахване на нацепените и увредени краища. 

Подобрява цялостния вид на косата: популярността на протеиновите лечения се дължи до голяма степен на видимата разлика, която правят във външния вид на косата. Протеините със сигурност ще повлияят на плътността, еластичността и здравината на косата. В допълнение, те ще помогнат за премахване на цъфналите краища.

Съображения за типа коса

Протеиновите процедури са безопасни за всички типове коса. Въпреки че няма вреда в домашните протеинови процедури, те може да не са необходими за хората със здрава, лъскава, силна и гъста коса. 

Как се провежда протеинова терапия у дома

Ако искате да направите процедурата у дома, има много възможности, включително маски и спрейове за коса, които съдържат протеин.

Колкото по-дълго оставите продукта върху косата си, толкова по-добър ще е ефектът. Минимум 45 минути са нужни на силно евредена коса, за да усетите веднага ефект. Най-добре е обаче да ги оставите върху главата си цяла нощ. Можете да усилите ефекта от третирането с протеин чрез добавяне на топлина. 

Нанесете протеинова терапия или маска върху косата от скалпа до краищата. Разрешете с пръсти или гребен с широки зъби, за да осигурите равномерно нанасяне.

Съберете косата на кок и я увийте във фолио и/или шапка за душ.

С помощта на сешоара (на слаба степен) затоплете главата. 

Отстранете покритието и изплакнете. В зависимост от инструкциите на конкретния продукт може да се наложи да измиете с шампоан и балсам след това лечение.

Етерични масла за ускоряване на растежа на косата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X