Напишете дума/думи за търсене

Спиралата на мълчанието: да сме тихи заради страха от отхвърляне

Мълчали ли сте някога, защото мнението ви е различно от това на мнозинството около вас? Спиралата на мълчанието е теория, която определя общата реалност в нашето общество днес.

Спиралата на мълчанието определя поведение, при което някой (малцинство) избира да мълчи за мнението си от страх от репресии от страна на доминиращата група (мнозинството).

Страхът да бъдеш откроен, отхвърлен и да бъдеш гласът, който се различава, преди мнозинството неизбежно да те отведе до онази мълчалива спирала, която е толкова често срещана в нашето общество.

Ханс Кристиан Андерсен ни остави любопитна басня, която перфектно обяснява тази теория. Двама тъкачи се явили пред могъщ цар и неговия двор и заявили, че правят най-красивите дрехи в света. Уловката била, че те може да се видят само от интелигентни хора.

Всъщност шивачите били обиграни хитреци, които ходели от царство в царство, мамейки непредпазливите.

Но въпреки това те винаги успявали, защото никой не смеел да каже, че не вижда дрехите, за да не го вземат за глупав. Затова, когато царят облякъл несъществуващите одежди, всички го хвалели, въпреки че виждали само голотата му.

"Половината свят се състои от хора, които имат какво да кажат и не могат, а другата половина, които нямат какво да кажат и продължават да го казват."
-Робърт Фрост-

Спиралата на мълчанието е теория, която води началото си от масовата комуникация и политическите науки. Тя е предложена от немския политолог Елизабет Ноел-Нойман през 1977 г. и публикувана нейната книга „Спиралата на мълчанието“. Общественото мнение: Нашата социална кожа.”

Намерението на автора било да разбере защо някои хора избират да запазят мълчание за определени мнения, събития или преживявания пред определени групи. Първото нещо, което може да ви хрумне тук, е „страхът“. Защото тази динамика на поведение е нещо, което често се наблюдава в работната среда.

В ситуации на тормоз има много хора, които предпочитат да мълчат за това, което виждат, от страх от групов натиск, от това да загубят работата си или да не бъдат следващата жертва на смущаващото поведение. Ноел-Нойман обяснява, че спиралата на мълчанието всъщност се подхранва от два вида страх. Първо, изолация и второ, възможни репресии.

Теорията за спиралата на мълчанието предполага, че най-вероятно сте готови да съобщите мненията си, ако вярвате, че те съвпадат с тези на мнозинството. От друга страна, ако имате чувството, че това, което чувствате или мислите, не е в съответствие с това, което другите предполагат, обичайното нещо е да не казвате нищо. Вие намирате убежище в мълчание.

Този тип реакция, толкова повтаряща се сред социалните групи, винаги е била обект на изследване от психологията на комуникацията. В тази връзка Виенският университет провежда проучване.

Резултатите от него твърдят, че хората, които се чувстват част от мнозинството, се възприемат като по-доминиращи.
Освен това мненията им стават чуваеми. Смешното е, че тези мнения на мнозинството невинаги са верни или последователни. Въпреки това достатъчно е широка група да защити нещо, за да стане този подход по-масов. Това е въпреки факта, че има малцинство, което мисли другояче и избира да мълчи.

Повечето от нас искат да се чувстват приети и уважавани от другите. Понякога това ви кара да се преструвате, че сте съгласни с мнението на другите. Макар и мълчаливо, вие защитавате обратното.


Законът за мълчанието е отражение на страхливостта?
Нищо не може да бъде по-далеч от реалността. Защото да се преструваме, че сме съгласни с мнозинството, е отражение на нашия инстинкт за оцеляване.

Ноел-Нойман обяснява, че хората имат шесто чувство.
Този вътрешен радар ви позволява да изследвате климата на мнението във вашата среда, за да медитирате върху вашите действия и реакции. Ако смятате, че има доминиращо мнение, най-честото нещо, което трябва да направите, е да се приспособите към тази гледна точка.

Причината, поради която прилагате спиралата на мълчанието, отговаря на основната ви потребност да не се чувствате изолирани. Също така, за да не търпите евентуални репресии от други. Не забравяйте, че хората сме социални създания и малко неща са толкова травмиращи, колкото да бъдем отхвърлени, да живеем в изолация или да бъдем атакувани.

Колкото по-голяма е разликата между вашето собствено мнение (малцинство) и това на другите (мнозинство), толкова по-голяма е вероятността да прибегнете до мълчание или, още по-лошо, да приемете мнението на мнозинството.

Силата на медиите в манипулирането на социалното възприятие
Медиите и рекламата са големи утежняващи и формиращи спиралата на мълчанието. Днес социалните мрежи са вашият прозорец към света. Изключително често се случват мненията да се вливат в този дигитален сценарий, който внезапно става гласът на мнозинството.

Виждате съобщения и новини, които стават вирусни и дори влиятелни лица защитават определени гледни точки.

Но какво ще стане, ако се осмелите да предложите напълно противоположна гледна точка?
Повече от вероятно ще станете жертва на кампания за тормоз в социалните мрежи. Поради тази причина в много случаи избирате да се спуснете в спиралата на мълчанието. По-скоро като трите мъдри маймуни на Конфуций, които избират да не виждат, чуват и не говорят.

Въпреки това има моменти, когато си струва да поемете риска и да бъдете самотният глас сред огромното мнозинство.
Това е така, защото в края на деня винаги трябва да се придържате към собствените си принципи и ценности.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X