Напишете дума/думи за търсене

Последиците върху тялото от потиснатия гняв

Потиснатият гняв е саморазрушително състояние. Експлозиите на това чувство също не са здравословни. Всъщност оставянето на гнева ви да ви превземе е също толкова вредно, колкото и да не го освободите по контролиран начин.

Затова е да знаете разликата между потиснат и управляван гняв. Първото нещо, което трябва да направите, е да определите какво предизвиква яростта ви. Може да е външно събитие, като нападка или обида, но също и вътрешно, като спомен за нападка или обида. Често се дължи на чувство на неудовлетвореност или страх.

Разбира се, не става дума за това да спрете да се ядосвате без причина, а да се справите правилно с това, когато се случи, и да стигнете до дъното на това защо се случва.

Игнорирането на гнева или друго чувство не е здравословно. Избягването не само не решава проблема, но често го увеличава. Важна част от личностното развитие се състои в това да се изправиш пред това, което чувстваш, и да знаеш какво да правиш с него.

Потиснатият гняв
Той възниква, когато изпитвате гняв по някаква причина и умишлено се спирате да го изразявате. Това може да се дължи на факта, че смятате, че е неудобно да го правите поради преобладаващи социални модели, страх или определени вярвания...

Въпреки това, ако енергията на вашия гняв не се разсее, тя къкри под такъв натиск, че може да бъде изключително опасно, ако експлодира. Освен това е възможно това да се случи не само веднъж, но и многократно.

Това често се случва в отношения, основани на сплашване, независимо дали става дума за романтични, служебни или семейни. Когато източникът на гняв е някой, с когото имате непрекъсната връзка, обикновено е да се появи верига от гняв. Това поражда вълна от огромно количество потиснат гняв.

Тези видове чувства могат да бъдат потиснати, но това не означава, че изчезват. Това, което често се случва, е, че враждебността има тенденция да се обърне срещу вас и в крайна сметка ви причинява психологически или физически симптоми. С други думи, може да ви разболее.


Последиците от потиснат гняв
Гневът не е нещо, което съществува само в ума ви. Когато изпитвате гняв, има и редица физиологични ефекти, които променят начина, по който работи тялото ви. Сред най-видимите промени са:
• Кръвното налягане се повишава
• Сърдечната ви честота се ускорява
• Производството на адреналин в тялото се увеличава. Това променя баланса му
• Възниква дисбаланс в имунната система
• Мускулната система се втвърдява
• Дишането се ускорява

Всичко това, особено ако се изпитва често, може да ви направи по-податливи на развитие на определени заболявания. От друга страна, избухвайки, обикновено напълно губите самоконтрола си.

В случай на потиснат гняв това, което се случва е, че усещането ви за на гняв отнема повече време, за да се разсее. То има тенденция да бъде продължително и поддържа тялото в състоянието на дисбаланс.
Нормално и здравословно е да изразявате емоции. Ето защо потискането не е препоръчително. Гневът ви в крайна сметка ще намери начин да се прояви, обикновено чрез тялото.

Обработете гнева
Не е лошо да се ядосваш. Това е нормален отговор на заплаха и е част от нашия инстинкт за оцеляване. Въпреки това гневът може да се превърне в модел, когато живеете отбранително. С други думи, ако често се страхувате.

Потиснатият гняв може да доведе до тежка депресия. В този случай гневът, който не сте успели да проявите, се връща като бумеранг, и в крайна сметка е насочен към вас самите.

Важно е да се научите да приемате собствените си чувства. Да си кажете, че сте ядосани, е началото. По принцип чувството на гняв е положително. Това е предупредителен механизъм и е важно да го слушате. Но това, което трябва да направите, е да обработите този сигнал, така че да не се превърне във фактор, който вреди на другите или на вас самите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X