Напишете дума/думи за търсене

Какво е бъгчейсинг и защо има толкова последователи?

Хората имат различни предпочитания, някои дори умишлено се стремят да си навредят. Бъгчейсинг е пример за това как някои хора съзнателно се излагат на опасност.

Това е движение, което печели все повече последователи. Това е практика, при която хората умишлено се заразяват с болести, предавани по полов път, особено ХИВ.

Бъгчейсинг е движение и субкултура, които възникват в края на 90-те години в Съединените щати. Бъгът, който дава името на този феномен, е човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ). Бъгчейсър е този, който се опитва да се зарази с вируса. Тези, които „дават бъг“ се наричат дарители. Те предават вируса на други хора.

С две думи, има такива, които са ХИВ позитивни, и такива, които решават да се заразят умишлено. По взаимно съгласие те се отдават на сексуални практики, които ще благоприятстват предаването на вируса.

Следователно, това е опасно, но доброволно явление. Експертите все още не са установили дали хората, които се занимават с него, го правят по манипулация или по избор. Във всеки случай, бъгчейсинг вече алармира много различни здравни организации.

Каква е мотивацията да принадлежиш към движението?
• Страх. Тези, които принадлежат към това движение и желаят да се заразят с ХИВ, са решили, че заразяването с вируса е неизбежно. Затова те предпочитат да контролират нещата и решават кога да „подпишат” този здравен договор.
• Разглеждане на ХИВ като медицински управляван вирус. Изследванията показват, че това намалява въздействието на възприятието за това какво би било да живееш с ХИВ.
• Еротика. Някои хора, които се стремят да се заразят, възприемат риска от заразяване като еротичен. Освен това те смятат, че безопасният секс отнема възможността за импровизирани сексуални актове. „Дарителите” може да смятат, че заразяването на някой друг с вируса е еротичен акт.
• Самотата. Много ХИВ отрицателни мъже чувстват, че са непривлекателни като любовници. Освен това много ХИВ позитивни мъже също изпитват тежестта на самотата от заразяването с вируса. Тези причини могат да мотивират и двете страни да се включат в търсене на грешки и преодоляването им.
Хомофобска култура. Това може да е отговор на културата на хомофобията, която стигматизира хората привърженици на еднополовата любов. Особено тези, които са ХИВ-позитивни, до степен да ги маргинализират.


Съществуват и теории, които твърдят, че това поведение е свързано с личността на субекта. Някои изследвания дори показват, че хора, които принадлежат към това движение, проявяват интерес към дейности като скатофилия (копрофилия), уриниране и ексхибиционизъм, както и имат черти на зависимост.

Хората, участващи в преследването на бъгове, твърдят, че това е техен свободен избор и право на незащитен секс. Следователно, те не са склонни да възприемат това, което правят, като вид сексуално отклонение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X