Напишете дума/думи за търсене

Кои са два от най-големите недостатъка на 21-ви век

Технологиите промениха нашето социално поведение. Не сме същите като преди. Не че нашите нужди са се променили, но начинът ни да ги задоволим се измени.

Днешните общности са в „облака“ и помощта пристига под формата на имейли, шеги под формата на коментари, а слуховете са барутът, който взривява социалните мрежи. Ние сме по-универсални, но и по-безлични и заменими.

Благодарение на огромната колекция от филтри, другите виждат, че лицата ни вече не са пъпчиви или набръчкани. Че имаме достатъчно време да работим, да спортуваме, да ходим на семейни излети и да се шляем туристически из световните градове. Изглежда, че живеем не само от ден на ден, но и от месец на месец и година на година. Това важеше с пълна сила допреди две години, тогава ни застигна пандемия и ни напомни колко крехки сме всъщност и че нашата истинска сила не е в нашата виртуална идентичност, а в това, което може да изградим в реалността.

В този нов световен сценарий съществуват две изключително вредни практики.


Виртуална зависимост и лична дистанция
Вероятно познавате хора, които оставят коментари под постовете ви в социалните медии, но когато се изправите лице в лице с тях, навеждат глава и се правят на ощипани. Този тип динамика се основава на два стълба. Имидж и липса на социални умения.

Този човек може да влиза в контакт с вас с надеждата, че ще отговорите, така че в собствения виртуален профил да изглежда, че има повече приятели. Защото това води до неговото уважение.
Всъщност нашият мозък би разглеждал това като предимство от еволюционна гледна точка.

Социалните умения изискват практика. Може да се родите с генетично предимство, за да функционирате в социална среда, но то се нуждае от подхранване.

Скритото „не”
На повечето хора им е трудно да казват „не”. Помолени сте за услуга и вие веднага се отзовавате. Това ви казва, че сте щедър човек, а щедрите хора правят услуги. Всъщност понякога те дори жертват личните си интереси в полза на околните.

Следователно, как може да откажете? По-голяма ли е цената на разликата между това, което правите, и това, което диктува вашата Аз-концепция да отдадете ресурсите си на разположение на другия?

Един от начините да избегнете генерирането на този дисонанс е да отложите отговора си. По-скоро ползвайте подхода „Ще видим“. Доста използван от родители, които го практикуват с надеждата, че децата им скоро ще забравят желанието си или ще го сменят с друго, което е по-лесно за тях да задоволят.

Може да замените „Ще видим“ с „Да”.

Може също да кажете, че ще го направите, но без да уточнявате кога. Това дава предимство на отсрещния да ви напомня за вашия ангажимент от време на време. Освен това този отговор ви кара да изглеждате добре, ако забрави какво ви е помолил или реши проблема си по друг начин.

Ползата за вас е, че се чувствате наистина щедри, че сте щели да помогнете на някого. Оставате с чувство на положително подкрепление, без да се налага да плащате цената да му помагате.

От друга страна, ако се поставите на мястото на другия човек за минута, ще видите, че той вероятно се чувства доста отчаян, щом ви е помолил за услуга. Поради тази причина този вид поведение е един от най-вредните навици на 21-ви век.

Например той няма да настоява да му помогнете, защото вече сте казали „да“ и затова е спрял да търси алтернативи. Той вярва, че въпросът ще бъде разрешен с ваша помощ, така че не се оглежда за ресурси или сътрудничество другаде.

Липса на увереност
В крайна сметка той осъзнава, че всъщност няма да му помогнете и че поради липсата ви на увереност той е в още по-компрометирана ситуация, отколкото в началото.

Помнете обаче, че ако имате навика да избягвате ангажиментите, които поемате, ще е нормално другите да ви отвръщат по същия начин.
Ето защо трябва да се опитате, когато сте дали дума, винаги да я изпълнявате навреме.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X