Напишете дума/думи за търсене

4 знака, че сме изгубили себе си

Поддържането на здрава връзка със себе си е от съществено значение за нашето благополучие.
Самоуважението, грижата и състраданието към себе си са от съществено значение за нашето психическо здраве.

Помнете, че любовта, която е пренебрегната, може да попадне в реалността на изневяра, дори към нас самите. Поради тази причина е необходимо да прегледаме тази важна връзка и да се уверим, че тя остава здрава за наше добро.

Не приоритизираме себе си
Един от най-ясните признаци, че сме загубили себе си, е фактът, че когато става въпрос за избор, никога не избираме себе си първи. Например отлагаме собствените си задължения и задачи, за да помогнем на другите да изпълнят своите. Ние дори се отказваме от свободното си време, за да удовлетворим желанията, нуждите и услугите, които другите искат от нас.

Следователно, ние изместваме всичко, което е свързано с нас, на последно място. За нас изглежда по-важно да бъдем полезни на околните, отколкото да бъдем лоялни към себе си и собствените си нужди.

Искаме да угодим на другите
Като социални същества, всички ние искаме да угодим на хората около нас. Въпреки това, когато сме загубили себе си, ние го правим за наша сметка.

Например попадаме в планове и дейности, които не харесваме или не искаме да правим, само за да спечелим благоразположението на другите.

Наистина ни е трудно да кажем „не“, защото се страхуваме, че по този начин ще загубим любовта или одобрението на останалите.

Извиняваме се, без да сме виновни
Това е изключително често срещано поведение при тези, които са загубили себе си. Искат прошка, въпреки че са напълно наясно, че не ся направили нищо лошо. Въпреки това страхът от конфликт, отхвърляне и изоставяне им пречи да защитят позицията си.

Те предпочитат да се извинят и да поемат отговорност за спор, който не е по тяхна вина, само за да намалят безпокойството. В очите им гневът на друг човек е предупреждение, че той може да ги напусне или да оттегли обичта си от тях, така че намират за необходимо да прекратят този гняв, дори ако това означава да се унижават.


Постоянно се оплакваме
Може да изглежда, че оплакването е отношение на някой, пълен със самочувствие и способен да изрази това, което иска. Въпреки това оплакването не е синоним на асертивна комуникация. Обясняването на това, което мислим и от какво се нуждаем, по спокоен и уважителен начин, е подходящо поведение. От друга страна, когато нашите взаимоотношения се основават на постоянното искане на другите да отговарят на нашите нужди, нещо не е наред.

Всъщност имаме основна липса на самочувствие и грижа за себе си.

Ако се разпознаете някъде в тези знаци, е време да осъзнаете, че връзката ви със себе си е най-важната, която някога ще имате. Следователно, трябва да започнете да се грижите за нея с внимание и уважение.

Започнете да поставяте себе си на първо място, да се вслушвате във вас и да защитавате правата, мнението си и вашите ценности. И не се страхувайте да бъдете изоставени. В крайна сметка няма нищо по-болезнено от загубата на себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X