Напишете дума/думи за търсене

10 черти, които имат токсичните родители

Има много видове токсични родители. Някои са твърде либерални, докато други са прекалено строги. Къде се намира златната среда?

Токсичните родители не знаят, че тяхното поведение вреди на детето им, вместо да му е от полза. В желанието си да бъдат „добри” родители правят сериозни грешки.

Основните черти на токсичните родители

1. "Използвам манипулация, за да получа това, което искам"
Има родители, които използват децата си, за да манипулират другите, за да получат това, което искат. Въпреки че може да мислите, че детето ви не осъзнава това, истината е, че това поведение може да причини дълбоки, емоционални рани , които ще го засегнат в бъдеще.

Най-честите черти на токсичните родители е да се правят на жертва и да вменяват чувство за вина. Вместо да се карат на детето си, когато направи нещо нередно или да му говорят за това, те го играят жертва и генерират голямо чувство за вина в него.

2. "Не мога да те понасям"
Тук става дума за словесно насилие. Този тип токсични родители отприщват обиди, за да „образоват“ детето си. Те погрешно вярват, че това ще го накара да се „научи” по-бързо.

Това поведение обаче не само уврежда самочувствието на децата, но е и контрапродуктивно. Най-добрият начин да ги накарате да продължат напред е като покажете подкрепа и доверие. Те трябва да знаят, че техните родители им се доверяват и че имат положителни очаквания относно поведението си, тъй като това ще ги накара да повярват в себе си. Чували сте за ефекта на Пигмалион, нали?

3. "Знаеш, че те обичам, защо да ти го показвам?"
Липсата на обич може да доведе до афективни разстройства по-късно, което води до емоционална зависимост.
Това токсично поведение генерира недоверие и сериозни затруднения в междуличностните отношения, които ще се запазят дълго в бъдещето им.

Привързаността е толкова важна. Не трябва просто да предполагаме, че нашето дете знае, че е обичано, трябва също да му покажем любов, грижа и уважение. Така детето ще расте щастливо и здраво.

4. „Не се интересувам от това, което те притеснява“
Липсата на комуникация поражда недоверие и пречи на детето да изразява емоциите си. Често токсичните родители не са склонни да се тревожат за този аспект; те смятат, че това не е важно за децата им.

Слушането на детски ревове може да не е забавно, особено когато сте имали стресиращ ден. Трябва обаче да обърнете внимание на това, което детето казва, за да знаете как се чувства. Ако ви споделя, то е защото вярва, че може да ви се довери.

5. „Не харесвам приятелите ти“
Не може напълно да контролирате отношенията на децата си. Нормално е да се притеснявате, ако си играят или излизат с хора, които не изглеждат подходящи за тях, но тези мнения често се основават на предразсъдъци.

Децата трябва да бъдат възпитани, за да имат автентична личност. Укрепването на тяхното самочувствие е от съществено значение. Така ще им бъде много по-лесно да не се обграждат с лоша компания.
Забраняването да се виждат с приятелите им може да бъде, освен болезнено и травматично, да се превърне в дългосрочен проблем. След определена възраст те трябва да се научат да правят грешки.


6. "Трябва да учиш, трябва да бъдеш..."
Някои родители очакват твърде много от децата си. Нормално е да искате те да са успешни, да са най-добрите в класа си или да имат много приятели. Но нищо от това няма значение, ако детето е нещастно.

То е автономен индивид и трябва да разбере какво иска за себе си. Подкрепяйте и насочвайте, но никога да не го притискайте да бъде някой друг заради чужди очаквания.
Това само ще му причини разочарование, стрес и неодобрението на семейството им.

7. „Ти не можеш да направиш това, но аз мога“
Един от най-големите проблеми, пред които са изправени токсичните родители, е да се опитват да научат децата си на добро поведение, когато те сами не го практикуват.
Непоследователността поражда само недоразумения и ядове. Не е логично да забранявате нещо на децата си и те да разберат например, че го правите тайно.

Това не само ще предизвика разочарование у тях, но и ще загубят уважение към вас.

8. „Трябваше да получиш шестица“
Някои токсични родители са наистина взискателни. Да, 6 е по-добре от 4, разбира се, но не карайте детето си да мисли, че е безполезно, ако не получи тази оценка.

Много фактори могат да повлияят на оценката по даден предмет.
Не е краят на света, ако получиш по-ниско оценяване или дори се провалиш. Става дума за учене, а не за състезание.

9. „Не се притеснявай, аз ще те защитя“
Да бъдеш свръхзащитен, е едно от най-лошите поведения, които родителите могат да имат. Това пречи на децата да се научат сами да вземат решения и да се справят с последствията.

Не е добре да държите детето си в защитен балон, където никой не може да го нарани. В крайна сметка животът преподава уроците си чрез падания и грешки. Малчуганите трябва да се научат да правят грешки и да се изправят пред своите решения. Прекомерната им защита само пречи на тяхната зрялост.

10. „Можеш да правиш каквото искаш“
Насърчаването на нездравословни навици не е положително. Да им позволиш да пият алкохол от ранна възраст, да пушат или да се занимават с други нездравословни практики, не те прави по-добър родител, а по-скоро безотговорен родител.

Не може да бъдеш приятел с дете, колкото и да искаш. Трябва да сте до него и да го накарате да ви смята за стълб, на който може да се облегне. Но това не означава, че трябва да му позволявате всичко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X