Напишете дума/думи за търсене

Психологическото богатство: рецепта за щастие?

Какво означава добър живот за теб? Науката ни казва, че истинското удовлетворение се крие в притежаването на „психологическо богатство“. Това означава да се наслаждаваме на смислени преживявания, които ни променят и ни позволяват да правим нови открития.

За да разберете по-добре тази концепция, помислете за човек на смъртен одър, който прави равносметка на своето съществуване.
Който осъзнава факта е, че животът му е бил монотонен и пълен със съжаления, пропуснати шансове и маршрути, по които никога не е посмял да поеме. Това е така, защото е бил нерешителен или се е страхувал. Всъщност той е пропуснал своето психологическо богатство.

Изпитваме психологическо богатство, когато натрупваме множество житейски преживявания. Някои са щастливи, а други имат вкуса на провал или дълбоко разочарование, но всички те ни позволяват да се учим, да открием себе си, да отидем на нови места и да срещнем очарователни хора.

Богатството не е в това, което притежаваш, а в това, което си живял.

Да бъдем отворени за опит и да се свързваме с възможности и хора, ни прави „богати“.

Шигехиро Оиши от Университета на Вирджиния и Ерин К. Уестгейт от Университета на Флорида въвеждат термина психологическо богатство. Тяхната изследователска работа се стреми да проучи как тази концепция допринася за човешкото благополучие. Те стигат до заключението, че инвестирането в психологическо богатство може да подобри качеството ни на живот.

Отвъд щастието и смисленото съществуване е психологическото богатство. Това означава, че колкото повече опит имаме, толкова по-добре.

Какво означава да имаш добър живот
Неприятности, промени, несигурност... В нашия сложен социален контекст не всичко е под наш контрол.

Последните изследвания показват, че психологическото богатство е новооткрит фактор, който допринася за нашето благополучие. Това означава да търсим нови преживявания, които ни осигуряват уроци и които „обогатяват“ нашите сърца и умове.

Как да постигнем психологическо богатство
• Трябва да се съсредоточите върху всяка дейност, поведение и решение за целта на живота си. Да знаеш какво искаш и какво те кара да се чувстваш добре е отправната точка.
• Втората стратегия е „разнообразие“. Опитайте и разнообразете преживяванията си, открийте нови хобита, запознайте се с различни хора и бягайте от рутината, когато е възможно. Пътуването, животът в други градове, държави, възползването от възможностите и изпълването на дните ви с преживявания, а не със страхове, ще ви направят наистина богати.
• Друг решаващ фактор е да се включите в ситуации, които ви позволяват да видите нови гледни точки, да разширите ума си, да разрушите определени ограничаващи вярвания и да откриете нови хоризонти.

Как да бъдем психологически "богати"
Всичко, което трябва да направите, е да активирате или практикувате тези дейности:
• Бъдете любопитни. Реалността е пълна със събития, за които си струва да научите и да се насладите.
• Бъдете отворени към опита. Практикувайте артистична чувствителност, гъвкаво мислене, емоционална връзка и откритост към другите.
• Бъдете внимателни и наблюдателни. Усетете живота интензивно чрез емоциите си, но също така го обработвайте аналитично, за да получите ценни уроци.

В заключение, отвъд щастието и целта на живота, трябва да практикувате получаване на психологическо богатство. Основно се състои в практикуване на това, за което сте на този свят: да изживеете възможно най-много преживявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X