Напишете дума/думи за търсене

Сценаристът Теодора Маркова: Имаме винаги нужда някой да ни вдъхнови, а после да ни отрезви

Теодора Маркова завършва Факултета по журналистика и масова комуникация в СУ „Климент Охридски“. Работи няколко години като журналист в Дарик радио, а след това е редактор и сценарист на телевизионни продукции като „Стани богат“, „Джубокс“, „Биг Брадър“.
Създател и съавтор е на сценариите на няколко сериала, между които „Стъклен дом“, „Под прикритие“, „Революция Z“ и „Денят на бащата“, както и на филмите „Дъвка за балончета“ и „Писма от Антарктида“. Произведенията ѝ са награждавани и селектирани на форуми в България и в чужбина.
Новият проект, по който работи– GOLD WAR, спечели през октомври голямата награда на Paramount Plus на MIA Market в Рим.

Разкажете за мъжа, повлиял най-силно в живота ви.

– Не мога да излъжа, че е само един. Винаги съм имала нужда от някого, който да ме вдъхнови, и след това от някого, който да ме отрезви, защото съществувам предимно в крайните си състояния. Намирала съм такива мъже не само между личните ми познати, но също и задочно през изкуството. В по-зрялата част от живота ми този мъж е моят мъж. С него имаме от онези срещи, които те увличат във водовъртеж. Едновременно изпитваш нещо много познато, но и нещо много непредвидимо, което не те оставя в инерцията. Смятам, че и двамата имаме много сходни усещания за вкус. А вкусът се проектира на всички житейски нива. Като се започне от физическите рецептори през естетическите възприятия до философските виждания за живота. Вкусът е реално това, което ни определя; той се мени, еволюира, рафинира се и се радвам, че имам спътник в този лабиринт.

Кои са мъжете, които задават TREND-овете у нас днес? По-често ги откривате сред политици, бизнесмени, хора на изкуството, общественици или някъде другаде?
– За жалост, според мен днешните трендсетъри са инфлуенсърите. Не мисля, че обществото има ярки и уникални фигури, които да посочват пътя. Или поне те не са на фокус. Инфлуенсърите са размити образи, които са известни, защото са известни. На практика все по-често следваме хора проекти, отколкото хора индивидуалности.

Кои са качествата, които биха ви дистанцирали от един мъж?
– Отблъскват ме всякакви прояви на нарцисизъм, мегаломания и морализаторство.

Кой е силният пол днес и защо?
– За мен жената винаги е била по-силният пол. Ние имаме по-висок праг на болката, вероятно генетична еволюция, за да можем да родим. Имаме също така и по-силни емоционални реакции, по-склонни сме към депресия и тревожност. Всичко това изисква сила.

Може ли един мъж да бъде привлекателен за вас, ако не е успял?
– За мен определението за успех е много спорно, особено в епохата, в която авторитетите вече са мъртви. В този смисъл винаги са ме привличали повече антисистемните хора, защото само в свободното съзнание се раждат смелите идеи.

Били ли сте жената зад успелия мъж, или в едно партньорство двамата трябва да вървят рамо до рамо?
– Не мога да съществувам в партньорство, в което има доминантна и пасивна роля. Според мен в една здравословна връзка хората трябва да сменят местата си и да се изненадват непрекъснато.


Интервюто е част от проекта на „24 часа“ и списание „TREND“, който нарекохме „Мъжете, които задават TREND“. То е естествено продължение на суперуспешното списание „Жените, които променят“, което беше издадено през пролетта на 2021 г. и разказаше историите на успеха на едни от най-влиятелните жени в България. „Мъжете, които задават TREND“ сега ни води в мъжкия свят и ни среща с лидери и изтъкнати визионери във всички области – от икономиката, бизнеса, спорта, културата и стила на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X