Напишете дума/думи за търсене

Защо достъпът до повече информация ни прави по-малко интелигентни?

Достъпът до повече информация е една от най-големите трансформации, донесени от технологичната революция. Това е така, защото въведе концепцията за „информационно общество“. Неприятното на това явление е, че голяма част от обществото не се е обогатила с този технологичен напредък. Точно обратното, хората сериозно показват влошаване на умствените си процеси.

Да бъдеш част от ерата на информацията и знанието, не означава само да знаеш как да ползваш компютър или смартфон. Когато няма интелигентност зад боравенето с такива устройства, тогава джаджите са тези, които водят за носа интелигентността на човек.

Най-парадоксалното е, че има много налична информация и много хора наистина вярват, че са по-добре информирани. Те си мислят, че наистина знаят доста по различни теми само защото могат да прочетат малко от това или онова в интернет и да го рецитират като папагали, когато попаднат в дискусия.

За съжаление, не много хора се интересуват от истинността на информацията, до която имат достъп.

„Истинският гений се крие в способността за оценка на несигурна, опасна и противоречива информация.
-Уинстън Чърчил-

Световната мрежа
Интернет е не само мрежа, пълна с информация и комуникация, но и масова култура. Заради това той е пълен с неуместна информация, която непрекъснато се бълва в „услуга” на потребителите. Обемът на данните е толкова голям, че разграничаването им изглежда почти невъзможно. По този начин ние ги приемаме такива, каквито са.

На практика имаме достъп до всичко скандално в интернет. Ако се опитваме да докажем, че „дяволът съществува“, ще има поне 150 000 резултата от търсенето, които подкрепят тази „истина”. Има разследвания, показания или доказателства за почти всичко, въпреки че голяма част от тях нямат валидност.

Въпреки цялата слава на интернет, това, което се случва, е, че той постепенно се превръща в пространство за разсейване, а не за тотално вярна информация. По този начин информацията вече няма филтъра за истината, който е съществувал преди. Да, сега има повече информация, но тревожното е, че голяма част от нея е фалшива и е предназначена да разсейва общността от реалността.


Информация, знание и мъдрост
Добрата информация са данни, които представляват основата, от която наистина може да получите истинско знание. Въпреки това, когато има повече информация с ниско качество, хората я представят погрешно. По този начин фалшивите данни водят до фалшиви знания и, по очевидни причини, до фалшива съвест. Точно това се случва с големи сегменти от обществото.

Поради тази причина мъдростта е все по-оскъдна в днешния свят. Това е така, защото тя се нуждае от информираност и етика като основа, изградена върху съответните знания и информация.

Мъдростта не присъства там, където има повече информация, а когато се филтрира доброто от лошото. Добрата информация води до по-задълбочени познания и ни позволява да разберем същността на нещата.

Това, до което имаме достъп днес в по-голямата му част, е повърхностен подход към различните реалности. Например умът разглежда бързо информацията, но нито я анализира, нито я критикува. Хората изпълняват много задачи и забравят наученото, така че позволяват на другите да анализират информацията вместо тях. По този начин наготово им се казва какви са техните ценности и приоритети.

Повече информация и по-малко интелигентност
Днес има повече информация, но по някакъв начин създава по-малко интелигентни хора. Това до голяма степен се дължи на отношението, което подхранва виртуалния свят. Търпението вече е екзотична добродетел и хората рядко разсъждават, защото отнема твърде много от времето, което им е необходимо в гледане на снимки на сладки котенца, да речем. Следователно забързаното учене не може да доведе до мъдрост.

Мъдрите личности фокусират погледа си върху гатанките и не търсят отговори в Уикипедия. Те обичат да наблюдават, анализират и отразяват. Повечето хора не искат да влизат в лабиринтите на великите мистерии и да задават въпроси. Те искат основно да намерят рецептата, приложимата формула, номерирания списък и необходимите данни.

Повишаването на осведомеността вече не е важно за мнозина. Това е така, защото повечето хора са твърде заети през цялото време. Те вече не мислят, а само казват и действат.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X