Напишете дума/думи за търсене

Уважавано раждане и неговото психологическо значение за жената

Раждането е важен момент в живота на жената, в който тя е изключително емоционално уязвима.
Това е процес, за който тялото е подготвено, но не и душата за т. нар. акушерско насилие, за което напоследък се говори много.

Милиони жени са преживели травматични и емоционално болезнени раждания. Дори при тези, които са се справили без видима злоупотреба или пренебрегване от страна на медицинския персонал, интервенциите може да са били прекомерни или неподходящи.

Последиците са тежки и се проявяват както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Ето защо се смята, че уважаваното раждане трябва да бъде право на всяка една жена.

По отношение на уважаваното раждане има четири вида зачитане: физиологията на раждането, желанията и нуждите на жените, правата на жените като ползватели на здравната система и правата на бебето.


Травматично раждане и последствията от него
Неуважено раждане е това, при което естественото развитие на процеса не е разрешено и жената е лишена от способността си да знае, да решава и да бъде изслушана.

Освен изпитания дискомфорт, могат да се задействат и редица важни психологически последици. Всъщност рискът от следродилна депресия се увеличава значително. Това поражда редица трудности при свързването на майката с бебето. Освен това тя може повече да не иска да забременява, а в по-тежките случаи може да се появи посттравматично стресово разстройство.

Уважавано раждане
За щастие, все повече жени, асоциации и професионалисти се борят и се застъпват за важността на уважаваното раждане. Това е, когато на собственото тяло на жената е позволено да ръководи процеса, който се провежда в топла и приветлива среда. При него работата на здравните специалисти не е да се намесват, а да придружават, наблюдават и помагат.

Раждането е на жената и на нейното бебе. За да се гарантира това, трябва да се предприемат редица мерки:

• Зачитане на физиологията на раждането, неговия ритъм и изисквания. Когато е възможно, трябва да се избягва намесата, прилагането на синтетични хормони, извършването на ненужни цезарови сечения или епизиотомии или принуждаването на жената да остане в позиции, които не са най-подходящи.
• Предоставяне на ясна и надеждна информация на майката по всяко време. Тя трябва да знае какво се случва, дали има някакви усложнения, какви опции има с всичките им плюсове и минуси. Правото на решение трябва да е на майката, а не на професионалисти, които правят избор без нейно съгласие.
• Приветстване и уважаване на нейните емоции. Позволяване на изразяване на страх, мъка, умора или болка и потвърждаване на тези чувства. За съжаление, в твърде много случаи бременните жени са съдени, критикувани или потискани в това отношение.
• Позволение на жената да яде или пие, ако желае, да сменя позицията, когато е необходимо, и да бъде придружена от когото пожелае.
• Зачитане на правото на майката и детето да бъдат заедно след раждането, да практикуват контакт кожа до кожа и и да се наслаждават на кърмене без намеса.

Уважаваното раждане се основава на емпатичното отношение към бременната жена и бебето.

Ако горните изисквания са изпълнени, е много по-вероятно майката да преживее раждането с по-малко безпокойство. Тя ще има по-голямо доверие в тялото си, както и в професионалистите, които й помагат. Тя също така ще се чувства уважавана, изслушана и добре дошла в този процес, който може да има такова потенциално огромно психологическо въздействие.

Така раждането ще бъде много по-приятно, а следродилният период по-позитивен. Майката ще се почувства по-свързана с бебето си и по-способна да се справи с кърменето и родителството като цяло. Освен това е много по-малко вероятно да страда от психологически разстройства, предизвикани от събитието.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X