Напишете дума/думи за търсене

Ползите за здравето от бинауралните ритми

Целта на терапията с бинаурални ритми е да намали стреса, тревожността или безсънието чрез слухов феномен, който се появява, когато чуете малко по-различен честотен тон във всяко ухо.

Някои експерти определят бинауралните ритми като новото „технологично лекарство“. Целта на този слухов феномен е да създаде усещане за триизмерност в мозъка. Може да постигнете този ефект, като генерирате два вида леко различни звукови честоти във всяко ухо чрез слушалки. Така възприемате трети звук, който от своя страна води до поредица от усещания.
Тези чувства на сензорна стимулация варират от спокойствие, благополучие и гъделичкане.

Бинауралните ритми са на мода, до степен, че терапията със звукови вълни се появи като алтернативен подход за лечение на тревожност и стресови състояния.

Някои психолози ги определят като новия дигитален наркотик и са съгласни, че може да подобри настроението.


Бинаурални ритми - явление с историческа основа
Те произтичат от факта, че дясното и лявото ухо получават малко по-различен честотен тон, но мозъкът ги възприема като един по-ускорен и уникално приятен тон. Например чуването на честота от 120 херца (Hz) в едното ухо и 132 в другото ще доведе до бинаурален ритъм от 12 Hz.

Това може да изглежда доста сложно, но не е ново за света на науката. Хайнрих Вилхелм Доув, пруски физик, го открива през 1839 г. Той осъзна, че нещо толкова просто като слушането на постоянни тонове, възпроизвеждани на малко различни честоти във всяко ухо, кара човек да възприема различен цялостен звук. Д-р Доув определя това като „бинаурален ритъм“.

Бинаурални ритми за намаляване на тревожността и усещането за физическа болка
Някои хора използват бинаурални ритми с идеята да намалят собствената си тревожност. Други хора, които страдат от болка поради наранявания, проблеми със ставите или дори мигрена, също прибягват до този вид терапия.

Проучване, проведено в катедрата по поведенчески науки на Националния университет за дистанционно обучение, д-р Мигел Гарсия установява средна степен на ефективност. Това е така, защото бинауралните ритми са ефективни само при ограничен брой пациенти. След две седмици слушане на бинаурални ритми в продължение на 20 минути, те намаляват само с 26% от нивото на тревожност и усещане за болка на участващите в експеримента.

Бинаурална бийт терапия за безсъние
Проучвания като това, проведено в Университета по медицина и фармация „Юлиу Хацигану” в Клуж-Напока, Румъния, подкрепят тяхната ефективност по много специфичен начин, тъй като бинауралните ритми помагат за по-бързото заспиване.

Към тази дата няма убедителни данни относно чести събуждания или дали качеството на съня е по-възстановяващо и дълбоко.

Релаксация и подобряване на настроението
Слушането на бинаурални ритми в продължение на 10 минути всеки ден, с честота от 6 Hz, може да подобри настроението. Те правят това, като генерират усещане в мозъка, което е подобно на сесия на медитация. Следователно, човек се чувства по-спокоен и възприемчив към околната среда, получава усещане за спокойствие и баланс, способни да засилят мотивацията и позитивността.

Всичко, от което се нуждаете, е добър чифт слушалки и видеоклип в YouTube по тази тема.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X