Напишете дума/думи за търсене

Неща, които трябва да избягваме да правим през лятото

Лятото е прекрасно време. Време е за ваканция и купони. Хората като цяло са по-спокойни и безгрижни. Има обаче няколко неща, които трябва да избягвате да правите през лятото, за да му се насладите максимално и да не страдате от високите температури.

1. Забравяте слънцезащитните продукти
Нанасянето на слънцезащитен крем е навик, който никога не трябва да пренебрегвате, дори през зимата. Въпреки това лятото е времето, когато кожата ви се нуждае от най-голяма защита.

Американската академия по дерматология изчислява, че поне 1 от 5 американци ще развие рак на кожата през живота си. В доклада й се отбелязва, че повечето хора прилагат само 25-50% от препоръчителното количество слънцезащитен крем.

Друга често срещана грешка е да забравите да го приложите върху области като шия, рамене, ръце, горна част на стъпалата и ушите. Това са чувствителни зони, които са изложени на слънце, макар и не толкова често, колкото лицето.

2. Не хидратирате достатъчно
През лятото е важно да увеличите хидратацията, за да защитите здравето си, особено в най-горещите дни. Все пак трябва да имате предвид, че не всички напитки хидратират тялото по един и същи начин.

Въпреки че няколко бири или чаша охладено вино са изкушаващи опции през този сезон, важно е да не забравяте за водата. Това е най-здравословната течност и най-ефективната. Помнете, че алкохолът дехидратира.

3. Спирате да спортувате
Ваканциите наистина са време за почивка и забавление. Въпреки това много хора са склонни да изоставят здравословните хранителни навици и да загърбят спорта. Това е лошо, защото ще бъде много по-трудно да стартирате отново по-късно.

Лятото не е извинение да спрете да се грижите за себе си. Най-важното е да поддържате баланс. Може да използвате прохладните вечери за упражнения, когато слънцето не е толкова силно.


4. Излагате се прекомерно на слънце
Слънчевата светлина е от съществено значение за поддържането на оптимални нива на витамин D в организма. Освен това прекарването на време на плажа, наслаждавайки се на шума на морето, е много приятно.

Въпреки това прекаляването с плажуването може да бъде опасно. Най-добре е да сте на открито сутрин преди 11:00 часа или следобед след 16:00 часа.

5. Не пазите околната среда
Глобалното затопляне може да увеличи продължителността на лятото. Това ще доведе до негативни последици за човешкото здраве и производството на храни и ще доведе до увеличаване на болестите, пренасяни от комари.

Носете стъклена бутилка с вода и избягвайте пластмасата. Не оставяйте боклука на плажа или в парковете.

6. Храните се с кисели плодове на слънце
Портокалът, лимонът, грейпфрут, лаймът и мандарините са вкусни, освежаващи плодове. Въпреки че може да изглеждат идеални за лятно време, трябва да бъдете внимателни, когато ги ядете.

Ако имате капки сок от един от тези цитрусови плодове върху кожата, когато е изложена на слънце, те може да я оцветят.

Съвети за оцеляване през лятото

Бъдете внимателни с храната
Летните горещини могат да накарат някои храни да се развалят по-бързо, особено ако не ги държите в хладилника. Тази препоръка е ключова за избягване на растежа на вредни бактерии в месото. Освен това трябва да бъдете по-внимателни с плодовете и зеленчуците.

Пръскайте с дезодорант бедрата
Едно нещо, което много хора с пухкави бедра често мразят през лятото, е усещането, че краката им се слепват, поради триене. Това може да бъде непоносимо, след като носите рокля цял ден.
Има обаче един много ефективен и прост трик, който напълно решава този проблем: използвайте дезодорант върху бедрата, за да избегнете изпотяване и дразнене в тази област.


Поддържайте нивата на хидратация
Не става въпрос само за пиене на вода. Важно е да се грижите за кожата си повече, отколкото през другите сезони, и да ядете плодове и зеленчуци, които са богати на вода и фибри.

Имайте подръка алое вера
Най-добрият естествен съюзник за лечение на слънчево изгаряне е алое вера. Помага за охлаждане на кожата и ускоряване на лечебния процес. Може да съхранявате пулпата в стъклен буркан в хладилника. Това растение може да помогне за по-бързото заздравяване на слънчевите изгаряния.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X