Напишете дума/думи за търсене

Олга Минева: Егото е прът в колелата на всяка смела идея за промяна

Олга Минева е завършила психология в университета в Хайделберг, Германия, и организационна психология в University of London, Великобритания. Олга посвещава последните над 10 години на това да подкрепя като психолог и консултант организации и в бизнеса, и в неправителствения сектор. Самата тя е основател на Фондация EMPROVE, която се стреми към цялостно повлияване на обществената подкрепа и нагласи, насочени към жени и момичета, преживели насилие.
Олга е носител на отличието „Вдъхновителка 2021“ в едноименната инициатива на „24 часа“ и MILA.bg.

Разкажете за мъжа, повлиял най-силно в живота ви.

– Помня всеки от ключовите завои, които животът ми е направил с участието му – мъжа, който ме провокира да отстоявам себе си; мъжа, който ме въведе в магията на театъра; мъжа, който ми показа колко мога да обичам, и онзи, който ми отвори очите колко мога да бъда обичана; мъжа, който ме вдъхнови, че мога сама, и онзи, който е винаги там, когато имам нужда от цяла армия.
Всички обединени зад тази простичка думичка „мъж“ – верен приятел, сродна душа, съпруг, любовта на живота ти, баща, брат, колега. Киното и литературата често създават усещането, че някъде там броди Той, единственият събирателен образ, свръхчовекът, който има всички отговори, запълва всички нужди. Докато вярваме в тази илюзия, пропускаме шанса да разпознаем толкова ценни за живота ни хора, всеки посвоему, всеки в най-правилния момент. Той, Тя, То, Те са наоколо и нямам търпение да продължават да влияят в живота ми и да ме вълнуват.

Кои са мъжете, които задават TREND-овете у нас днес? По-често ги откривате сред политици, бизнесмени, хора на изкуството, общественици или някъде другаде?
– Ако трендовете са онези новости, които увличат и те карат да се вълнуваш за нещо, за което довчера не си бил чувал или си си казвал „абсурд да го харесам“, то в моя свят мъжете, задаващи трендове, са смели визионери, които търсят глобална промяна, създавайки и подкрепяйки иновации. Те са често скрити зад модерни титли като „предприемачи“, „кофаундъри“, „инвеститори“, „бизнес ангели“, но всъщност са едни съвременни донкихотовци, които променят света към по-добро. Щастлива съм, че ги виждаме и сред новата вълна от политици.

Кои са качествата, които биха ви дистанцирали от един мъж?
– Его в излишък ме дистанцира (или ме приближава достатъчно, за да чуе, като му скръцна със зъби). Егото заглушава една от най-важните сили за свързване с другия – любопитството – да чуеш, да разбереш, да съпреживееш. Егото се страхува от провал и затова е прът в колелата на всяка смела идея за промяна. И слава Богу, егото живее в очите на хората, та още като го видя да наднича през прозореца по-често от необходимото, мога да предприема здравословна социална дистанция.

Кой е силният пол днес и защо?
– Щеше да е толкова удобно да има един такъв пол – и за представителите му, за да се потупат по гърдите, и за останалите полове – за да си почиват и да живеят без прекалени очаквания към тях. Но живееем в свят с толкова голяма нужда от революции на мисълта, толкова каузи, толкова смислени битки за водене, че не можем да си позволим лукса Силата да не е във всеки от нас. Въпрос на себепознание е да открием къде се крие нашата и да я отвържем на свобода, за да променя животи.


Може ли един мъж да бъде привлекателен за вас, ако не е успял?

– За мен будната мисъл, жаждата за живот, непримиримостта напук на цялата ни действителност вече са успех. Така че не, един мъж не може да бъде привлекателен за мен без тях.

Били ли сте жената зад успелия мъж, или в едно партньорство двамата трябва да вървят рамо до рамо?
– Не бих си позволила да поставям „трябва“ никъде в радиус около Любовта. Изпитвам истинска наслада от хармоничните връзки, в които двете страни са опознали нуждите си и нищо не е за сметка на единия или на другия или защото „така трябва“. Била съм жената зад мъжа, за да побутна напред, когато виждам, че има нужда. Била съм и жената, носена-на-конче, повдигната по-високо, за да видя света от друга перспектива и да повярвам, че мога. Вървим и рамо до рамо, но най-важното е да поспираме, за да се погледнем в очите. Другото е лесна работа.

Интервюто е част от проекта на „24 часа“ и списание „TREND“, който нарекохме „Мъжете, които задават TREND“. То е естествено продължение на суперуспешното списание „Жените, които променят“, което беше издадено през пролетта на 2021 г. и разказаше историите на успеха на едни от най-влиятелните жени в България. „Мъжете, които задават TREND“ сега ни води в мъжкия свят и ни среща с лидери и изтъкнати визионери във всички области – от икономиката, бизнеса, спорта, културата и стила на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X