Напишете дума/думи за търсене

Семейството на половинката не ни приема: какво може да направим?

Да намериш любов, е фантастично. Понякога обаче забравяме, че макар да избираме човека, с когото искаме да прекараме остатъка от живота си, не може да направим същото със семейството му. Ето защо, ако роднините на партньора ни не ни приемат, вероятно бързо ще преминем от еуфория и щастие към чувство на дискомфорт и стрес.

Какво може да направим?

Първо, трябва да разберем, че всяко семейно ядро е свят със своя собствена динамика, тайни, добродетели и нездравословни процеси. Нещо повече, някои родители гледат мрачно на всички гаджета, които децата им водят у дома, без изключение. Поради тази причина е най-добре да не приемаме нещата твърде лично или да се тревожим прекалено, мислейки си, че нещо не е наред с нас, защото не е така.

В действителност подобни ситуации са стари колкото времето.
Когато започнем връзка, почти приемаме за даденост, че всичко ще върви по мед и масло. Любовта ни дава усещане за позитивност, което ни кара да се чувстваме силни и ни вдъхва яростен оптимизъм. И по принцип не очакваме семейството на партньора да не ни приеме.
Не само ние изпитваме разочарование от противното, но и нашата половинка страда изключително много.

Всичко ви е наред, не поемайте отговорност за ситуацията
Това, че някой не ви харесва, не означава, че нещо не е наред с вас. Така че не насочвайте вниманието върху себе си, не се опитвайте да бъдете някой, който не сте, или станете обсебени от намирането на начин роднините на любимия ви човек да ви приемат и харесват. Това няма да ви донесе нищо друго освен безсмислено страдание.

В повечето случаи истинският проблем е просто, че синът или дъщерята има партньор, независимо какъв е той. Някои родители просто не могат да приемат, че децата им са пораснали.

Има и други фактори, разбира се. Например мама и татко може би искат детето им да избере партньор с висок социално-икономически статус. Или може би имат определени политически афинитети или следват определена религия, или искат наследниците им да избират половинки от същата раса или култура и т.н.

Неформални срещи
За да осъществите контакт с някого и да подобрите връзката си, не е нужно да правите официални планове, като съвместни вечери. Всъщност неформалните срещи често водят до друг тип по-близко, спонтанно и автентично взаимодействие. Следователно, един от начините да ги опознаете и да промените представата, която имат за вас, е като организирате тези видове случайни взаимодействия.

Например може да отидете с половинката си до дома на родителите му, ако има нещо да им достави. Или може да помолите майка му да дойде с вас на пазар, за да ви помогне да изберете подарък за предстоящо събитие. Тези видове опити си заслужават, с тях може и да успеете да разчупите леда и да се сближите с роднините на изгората си. С този тип срещи ще може да видите дали има някаква възможност за сближаване или техните представи за вас няма да се променят, каквото и да направите.


Подкрепата и съгласието на вашия партньор е от първостепенно значение
Ако семейството му не ви приема, последното нещо, което трябва да направите, е да обвинявате типа родители, които има вашият любим човек. Не трябва при никакви обстоятелства да критикувате семейната му среда или да го заплашвате с ултиматуми като избор между двете страни. По-добре е да се научите да приемате ситуацията и да постигнете споразумение между вас двамата.

• Не трябва да позволявате влиянието на семейството на партньора ви да повлияе на връзката ви.
• Ако те настояват да ви пречат по какъвто и да е възможен начин, вашият партньор трябва да ви защити, като установи твърди граници с тях.
• Някои неща ще трябва да толерирате и приемете. Например фактът, че партньорът ви от време на време ги посещава без вас. Но ще има и случаи, в които не трябва да се предавате. Например изнудване, манипулация и заплахи. Имайте предвид, че ако в даден момент партньорът ви не ви подкрепи, връзката ви може да започне да се влошава.

Помнете - вашето психологическо здраве е на първо място.
И още нещо имайте наум - възрастните деца на контролиращи родители невинаги намират щастие в собствените си взаимоотношения. В някои случаи порасналите деца трябва да поставят дистанция между себе си и родителите си, за да възстановят своето здраве, благополучие и щастие.

Ако вашият партньор реши да продължи да укрепва вредната връзка, която изгражда стени и ви затруднява да имате здрави и зрели отношения с него, трябва да прекратите отношенията си. Не забравяйте, че вашият психологически и емоционален баланс е от изключително значение за добруването ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X