Напишете дума/думи за търсене

Никтофилия – що е то и как ни засяга?

Вие от хората ли сте, които се чувстват много по-комфортно, след като слънцето залезе и настъпи тъмнина? Никтофилията или любовта към нощта е усещането, че животът ви е много по-добър през тъмната част от денонощието.

За съжаление, за повечето от нас „нормалният живот“ и ежедневието се случват посред бял ден. Следователно, нямате друг избор, освен да се адаптирате към него.
Въпреки това вероятно изпитвате болка, когато трябва да си лягате, само защото трябва да спите.

Никтофилията е генетично състояние.

Около 25 процента от световното население се състои от „нощни птици” и 25 процента от сутрешни хора. Останалите 50 процента са късметлиите, които са щастливи и в двата момента. За тези, които нямат този лукс, най-добре е да уважават биологичния си часовник, твърдят хронобиолозите.

Как да разпознаете дали сте „нощна птица”?
На първо място, идентифицирайте правилно своя хронотип. За да направите това, има въпросник, достъпен в интернет. Публикуван е през 1976 г. в International Journal of Chronobiology от изследователите Джим Хорн и Олов Стберг.

Трябва да отговорите на 19-те въпроса, като си представите себе си в абсолютно идеална ситуация, лишена от всякакви ограничения. Всъщност трябва напълно да забравите социалния си ритъм, за да отговорите правилно на въпросите.

Полезни съвети
Избягвайте да използвате електронни екрани или да спортувате поне два часа преди заспиване. Това не е добре за никого, но още по-малко за хора, чийто естествен ритъм е нарушен, като нощни птици и ранобудни.


Социализация по друг начин
Ако сте никтофил, може да почувствате облекчение през нощта. Защото през деня множеството хора, с които разговаряте, и огромното количество неща, които трябва да направите, може да ви изнервят. Нощта е по-индивидуално време. Може да намерите време за себе си. Време извън ограниченията, наложени ви през деня.

Работа през нощта
Повечето от съвременните ни общества са превърнали дневната работа в норма, като приканват служителите да вършат задълженията си от 9 до 18 часа, от понеделник до петък. Въпреки това нощната работа има много предимства.

• Ако работите, докато повечето хора спят, ще избегнете значителен брой разсейвания, като имейли, обаждания или неочаквани посетители.
• Освен че имате по-малко разсейвания, може да изпитате изключително специално чувство, знаейки, че останалата част от света спи. Може да ви накара да се почувствате насърчени да бъдете по-креативни и смели. В резултат на това е по-вероятно да дадете пространство и възможност на нови идеи.

Работата през нощта може да ви донесе усещане за сила, но контролирането на съня до този момент противоречи на биологичните ви ритми. Очевидно това не е без последствия и нощната работа неизбежно нарушава вашите социални и биологични препратки към добруването ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X