Напишете дума/думи за търсене

Някои любопитни факти за девствеността

Девствеността е напълно културно понятие и функционира като класификация. От една страна, са хората, които не са имали полов акт, а от друга са онези, които вече са опитали от „забранения плод”.

В Древен Рим на химена - универсален символ на женската девственост, започва да се придава основно значение. Но днес сме наясно и с факта, че много жени се раждат без него. Това е мембранна тъкан около отвора на влагалището, която не всички момичета имат при раждането. Този факт развенчава много от митовете, които съществуват около девствеността.

Хименът е изключително крехък. Не е нужно много усилие, за да се скъса. Това може да се случи по време на интензивно физическо натоварване или дори по време на гинекологичен преглед. Следователно, директното свързване на химена и девствеността е погрешно.

Римляните налагат идеята, че уважаваната жена трябва да бъде девствена, когато се омъжи. Смятало се е, че ако не е девствена, ще бъде склонна към прелюбодеяние. При мъжете, разбира се, се смятало за нещо негативно, ако не са имали сексуални отношения непосредствено след пубертета. Доминиращият и завоевателен характер на момчетата трябвало да бъде изпитан в леглата на проститутки и прислужници.

Ясно е, че девствеността е тема, която винаги се е свързвала повече с жените, отколкото с мъжете. Може би затова съществува митът, че мъжът винаги „знае какво да прави“, дори когато му е за първи път. Това тотално не е вярно. Този първи опит е чиракуване за всяко човешко същество. Никой не се ражда с вграден сексуален наръчник и компас.

Има много митове около първия път за жените. Ето някои от тях:
• Сексът е болезнен за жената първия път. Това не е съвсем вярно. При правилна подготовка и смазване не е необходимо да боли.
• Има кървене. Както стана ясно, много жени дори нямат химен. Така че това твърдение не е вярно. Ако има наличие на химен, добре практикуваният секс предотвратява кървенето.
• Ако жената има химен, той изчезва при първия полов акт. Това е грешно. Някои жени запазват химена си дори след полов акт, тъй като тази мембрана често е изключително гъвкава и се скъсва само с течение на времето.
• Мастурбацията отнема девствеността. Това не е вярно.
Понятието девственост се отнася за хора, които не са имали сексуални отношения с партньор. Ако това не се е случило, те все още са девствени.


Друг любопитен факт за девствеността се отнася до Droit du seigneur (правото на господаря), известно още като lus primae noctis (право на първата нощ). Ако сте гледали филма „Смело сърце” ще сте запознати с тази практика.

Това е предполагаемо законно право, което позволява на влиятелни мъже да правят секс с булката в сватбената нощ преди младоженеца. Първият, който говори за това тема, е Херодот, така че смело може да заключим, че това е древен обичай.

По-късно, през Средновековието, отново получава широко разпространение. Феодалът упражнява това право върху своите васали. Обикновено обаче може да се замени със скромна сума пари. По този начин младоженците са имали възможността да се наслади на брачната си нощ без намесата на трето лице.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X