Напишете дума/думи за търсене

Позитивният език ни направи по-щастливи

Ако ви бъде казано да избирате между цитат на Хорхе Луис Борхес, който казва, че „красотата е онази прекрасна мистерия, която нито психологията, нито реториката могат да дешифрират“, и един от Жан Кокто, който заявява, че „огледалата трябва да помислят два пъти, преди да отразяват някои образи ”, кое бихте избрали? Вероятно Борхес, нали? Е, тази прогноза за положителен език всъщност има значителна психологическа основа.

Проучване, направено от Луис Кастеланос, твърди, че позитивният език е изключително ефективен инструмент за по-щастлив и по-продуктивен живот.

Предимствата на позитивния език
Изследването, проведено от експерта по когнитивна неврология Луис Кастеланос съвместно с неговия изследователски екип, се основава на интерпретацията на данни, получени от реакциите на група индивиди към положителни думи в сравнение с реакциите към по-неутрални или отрицателни думи. За да се потвърди валидността на изследването, по време на процеса са направени енцефалограми.

Резултатът бил повече от задоволителен. Според Кастеланос реакцията на мозъка се засилва, когато чуе положителни думи. Позитивният език позволява на човек да бъде по-внимателен, да бъде по-креативен и да има по-голяма постоянство в изпълнението на всякакви задачи - както рутинни, така и извънредни.

Мисъл и позитивен език
Кастеланос е убеден, че позитивният език е в състояние дори да промени линията на мисълта на индивида. За да докаже това, той работи с различни личности, като елитни спортисти или дори известни готвачи.

Във всеки случай, върху който е работил Кастеланос, добавянето на позитивен език към личния и професионален живот на анкетираните е било много продуктивно, причинявайки значителни промени в мислите на онези хора, които са избрали да следват неговия метод.

„Може да обобщим всичко това, като кажем, че ако се грижите за езика си, той ще се погрижи за вас“
-Луис Кастеланос-

Как да прилагаме позитивен език
Кастеланос предлага различни упражнения. Едно от тях е да разпознаваме негативността. За това е необходимо да сме съзнателни и да осъзнаваме всяка дума, която излиза от устата ни.

Като записваме разговори, може да осъзнаем количеството на думата "не", която произнасяме, както и броя на отрицателните или положителни прилагателни и т.н. Може да направим собствена лична оценка на нашия език.

Друго добро упражнение, което той предлага, е да внимавате с езика си. След като анализираме начина си на говорене, добра идея е да продължим да добавяме прогресивни промени, които намаляват негативизма и увеличават позитивността във всяко изречение, което съставяме.

Разбира се, имаме нужда от негативен език, но трябва да се насочим към позитивността, за да намерим по-голяма жизненост в себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X