Напишете дума/думи за търсене

4 упражнения за предотвратяване на сколиоза

Сколиозата е странично изкривяване на гръбначния стълб, което обикновено се случва по време на периода на растеж точно преди пубертета. Особено често е, ако растежът се случи внезапно. Може да засегне всяка част на гръбначния стълб, но най-вероятните области са на нивото на гръдния кош и долната част на гърба.

Сколиозата има тенденция да се появява при деца. В повечето случаи не е необходимо лечение и изкривяването ще се коригира от само себе си, докато детето расте. Въпреки това, в зависимост от степента на изкривяването и възрастта, в която се появява, понякога се препоръчва комбинация от физикална терапия и ортопедия.

Много малък брой пациенти със сколиоза може да се нуждаят от операция . Това се случва само в най-тежките случаи. Усложненията включват хронична болка, недостатъчно дишане и намалена способност за упражнения.

Ползи от използването на упражнения за предотвратяване на сколиоза
• Намаляват необходимостта от операция или скоби
• Стабилизиране и намаляване на съществуващата кривина
• Спират прогресирането на състоянието
• Подобряват координацията на мозъка и мускулите
• Намаляват гръбначното изкривяване


4 упражнения за профилактика на сколиоза

Планк (Дъска)
Има различни начини да правите това упражнение, но всички те ще ви помогнат да укрепите кръста и коремните мускули. Начинаещите обаче трябва да изпълняват версията, при която поддържат телесното си тегло с предмишниците и пръстите на краката.

Застанете с лице надолу, дръжте тялото си нагоре, повдигайки корема и краката, така че да не докосват пода. След това стегнете корема и задръжте тази позиция за минута, докато дишате дълбоко. Накрая вземете минута почивка. Повторете три пъти.

Не забравяйте, че тялото ви трябва да е напълно изправено и успоредно на пода. Не сгъвайте коленете и не оставяйте гърба да „потъне”.

Птица куче
Ще ви трябва топка за упражнения, за да поддържате корема. Легнете върху нея, като подпрете тялото с пръстите на краката.
Вдигнете левия крак и дясната ръка нагоре. Задръжте за три секунди, след което спуснете. След това вдигнете лявата си ръка и десния крак нагоре. Задръжте за още три секунди и се върнете в изходна позиция. Повторете тези движения 10 пъти от всяка страна.

Не забравяйте да стабилизирате торса си с топката, за да не паднете и да се нараните. Това ще ви помогне да укрепите гърба си, както и основните си мускули.

Повдигане на трицепс
Повдигането на трицепса помага за работата на мускулите, които осигуряват опора на торса. Свободните тежести са идеални за това упражнение, но ако ръцете ви са слаби, може да използвате и подходящ уред във фитнеса.

Седнете на топка за упражнения с крака, които са разделени в една линия с раменете. Вземете гиричка в дясната си ръка и я вдигнете над главата си. След това задръжте дясната ръка с лявата си ръка. Сега огънете десния си лакът и натиснете дясната предмишница надолу, зад гръбнака. Повдигнете дясната си ръка и издишайте, докато се връщате в позиция за покой. Повторете това упражнение 10 пъти, след което преминете към другата ръка.

Правилното дишане е изключително важно. Не забравяйте да вдишвате, когато сгъвате лакътя, и издишвайте, докато изправяте ръката си.

Поза дърво
Застанете на десния крак и хванете левия глезен с двете длани.
След това поставете левия си крак с изпънато стъпало върху вътрешната страна на десния бедрен мускул. Съберете дланите си и вдигнете ръцете си над главата си, за да балансирате. Задръжте тази поза между 30 секунди и минута, повтаряйки 5 пъти на страна.

Четирите упражнения за сколиоза ще помогнат за предотвратяване на най-сериозните симптоми. Въпреки това, ако забележите, че болката се влошава, незабавно отидете на лекар. Той ще ви препоръча най-добрия курс на действие за справяне с проблема ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X