Напишете дума/думи за търсене

Болезнени въпроси, които трябва да си зададем

Някои въпроси нараняват и предпочитате да ги избягвате и да не си ги задавате, защото поставят под въпрос част от това кой сте.
Всички имаме чувствителни зони, които не искаме никой да докосва, камо ли да открива. Сякаш бронята, която ни позволява да бъдем силни и дори функционални в лицето на другите, е премахната, а зад този щит се крие едно крехко и уязвимо аз.
Въпреки това е здравословно да извадите тези пространства, които сте оставили в психологическите сенки, на светло. Добра идея е да осъзнаете своите страхове, несигурност, емоционални проблеми и мисловни пристрастия.

Този тип упражнения е предложен за първи път от Вилхелм Вунд, който се смята за бащата на научната психология. Той твърди, че задаването на въпроси и практикуването на интроспекция ни улеснява да се задълбочим в измерения като мисли, емоции и умствени образи, които оформят нашите наративи.
Размишляването върху себе си и заобикалящата ви среда е здравословно.

Тимъти Д. Уилсън, социален психолог от Университета на Вирджиния (САЩ) и експерт по подсъзнателния ум, самопознанието и вземането на решения, прави интересно заключение в книгата си „Непознати за себе си“.

Той твърди, че познаването на себе си не изисква само да си задаваш болезнени въпроси, защото ние не сме само това, което мислим, но и това, което правим. Ето защо също така е важно да попитаме нашите приятели, семейство и партньор как ни виждат. Напълно възможно е те да разкрият аспекти от нас, за които не сме наясно.

Предлагаме ви да започнете това пътуване на себепознание и откровение, като си зададете поредица от въпроси. Не е нужно да отговаряте бързо. Това не е тест за интелигентност, а упражнение за размисъл.

1. Какво не правите от страх?
Страховете са като бодлива тел за вашето благополучие и лична реализация. Въпреки че те често служат като необходим механизъм за оцеляване, има моменти, когато давате власт на очевидно ирационални страхове.

Единственият начин да ги деактивирате и да се чувствате свободни да растете и постигате целите си е като ги осъзнавате.

2. Какво е по-важно за вас... другите да ви обичат и да ви се възхищават или вие да обичате себе си?
Може да отговорите с „и двете“ на този въпрос. Вярно е, че щастието и удовлетворението се намират в равни части в получаването на обич от другите и добри нива на любов към себе си. Проблемът обаче е, че понякога се фокусирате повече върху една област, отколкото върху друга.

Не е здравословно да разчитате на възхищението и обичта на другите, за да се чувствате добре. Нито трябва да се обичате прекомерно и да пренебрегвате другите.

3. Каква е разликата между вашето „публично аз“ и вашето „лично аз“?
Държите ли се по същия начин на публично място и насаме? Вие сте социален хамелеон, който винаги се стреми да се слее с другите, за да се почувства интегриран?

Имайте предвид, че стремежът да бъдете някой, който не сте просто за да угодите и да се почувствате приети, носи само страдание.

4. Полагате ли усилия да отговорите на очакванията на другите?
Никога не боли да помислите върху вашите усилия и цели и видовете дейности, на които посвещавате толкова много време. Въпреки това трябва да се запитате дали целите, които се надявате да постигнете, са наистина удовлетворяващи и вълнуващи за вас. Или може би това са очаквания на другите, които се принуждавате да изпълните, за да ги удовлетворите?

5. Идеализирате ли някого?
Вие идеализирате другите, когато сте влюбени в тях, вие им се възхищавате много. Приписването на положителни черти и характеристики на някого само защото ви харесва или ви привлича е изключително често явление.
В тези случаи няма нищо по-важно от това да сте наясно с вашата идеализация и да имате по-обективен поглед с по-малко филтри.

6. Смятате ли, че участвате в някакъв вид поведение, което е негативно за вас?
Това е друг болезнен въпрос, който трябва да си зададете. В момента може да сте въвлечени в много самоунищожителни поведения, които не искате да виждате. Един пример за това е упорито мислене, че каквото и да правите, нищо няма да се подобри (няма да си намерите работа, няма да може да се измъкнете от тази нездравословна връзка и т.н.).

Не трябва да пренебрегвате и поведения като хранителни разстройства, злоупотреба с алкохол, прекомерна зависимост от мобилни телефони и т.н. Трябва да приемете факта, че сте въвлечени в нездравословно поведение.


7. Има ли някой, който не ви цени, но когото не може да оставите зад себе си?
Приятели, роднини и дори партньори… В живота ви може да има един или няколко души, които не ви оценяват така, както заслужавате и не ви ценят. Може би е време да вземете решение.

8. Мислите ли, че има нещо в миналото ви, което все още не сте разрешили?
В областта на психичното здраве се набляга много на аспекта на травмата. Хората имаме тенденция да носим със себе си много болезнени събития от вчера, които не са разрешени. Детство, изпълнено с насилие или липса на обич, тормозът в училище и тормозът на работното място са еднакво важни.

Мисленето за онези аспекти от миналото ви, които не сте преодолели, е от съществено значение.

9. Обичате ли се и уважавате ли себе си, както наистина заслужавате?
Как е самочувствието ви в момента? Какво ще кажете за вашето самолюбие? Трябва да запомните, че тези измерения не са константни във времето. Обичайно е те да отслабват или да се колебаят в резултат на сложни преживявания. Помислете как се чувствате и как възприемате себе си.

10. Наистина ли знаете как да се грижите за една връзка?
Това е важен въпрос, който трябва да си зададете. Защото може да носите дисфункционални модели, които сте виждали в собственото си семейство. Или може би потвърждавате митове като романтичната любов, която ви носи само страдание и недоразумения.

Връзките изискват ежедневно внимание, уважение, добра комуникация и най-важната съставка от всички: доверие.

11. Обвинявате ли другите за неща, които са ваша отговорност?
Не всеки ще си зададе този въпрос. Това е така, защото е трудно, неудобно и невинаги се разбира правилно. В действителност обаче често сте склонни да обвинявате средата си и обществото за това, което ви се случва.

Възможно е вашето ниско самочувствие и травми да произхождат от нефункционално семейство. Независимо какво ви се е случило, ваша отговорност (и само ваша) е да действате въпреки всичко, което ви се случва.

12. Работите ли върху мечтите и целите си или се надявате на късмет?
Може би се надявате, че съдбата ще донесе всичко, което искате и желаете, на вратата ви. Като в същото време забравяте, че постигането на целите изисква ежедневни усилия, мотивация, постоянство и планиране.

13. Управлявате ли емоциите си или се оставяте да бъдете увлечени от тях?
Как се справяте с негативните емоции? Оставяте ли се да бъдете увлечени от гняв или ярост или знаете как да ги регулирате? Не забравяйте, че ефективното управление на емоциите ви има пряк ефект върху вашето благосъстояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X