Напишете дума/думи за търсене

Ползи за здравето от витамин В7: какво казва науката

Биотинът е водоразтворим витамин от група В, известен още като В7. Той се съдържа в различни храни: месо и карантия, мая, жълтъци, сирене, бобови растения, карфиол, билки и гъби. Също така определено количество от него се произвежда в червата от живите бактерии на самия организъм.

Полезни качества

Участва във взаимодействието на микроелементи - насърчава възпроизвеждането на енергия, спомага за поддържането на биоактивността на хранителните ензими, подобрява метаболитните реакции на въглехидратите, протеините и мазнините, активира процесите, необходими за синтеза на наситени киселини и разграждането на аминокиселините.

Укрепва слабите нокти - предотвратява чупливостта на ноктите. При редовен прием на добавки с този витамин в продължение на 6-15 месеца, здравината на нокътните плочи се увеличава с 25%.

Подобрява здравето на косата - активните комплекси с биотин подобряват състоянието на косата и насърчават растежа й. Забелязано е, че повишената загуба на коса е придружена от липса на биотин в организма.

Витаминът е необходим по време на бременност - дневната нужда от витамин В7 се увеличава значително по това време. Това може да се дължи на ускореното му усвояване по време на бременността. При липса на биотин по време на този период, потомството може да има вродени дефекти.


Намалява количеството захар в кръвта -
при захарен диабет концентрацията на витамина в кръвта е по-ниска от тази на здравите хора. Комплексите с биотин в някои случаи могат да намалят количеството захар в организма.

Лекува кожата - липсата на биотин се диагностицира със себореен дерматит, люспести обриви и други дерматологични проблеми.

Подобрява благосъстоянието при множествена склероза - лекарите предписват високи дози при това заболяване, забележимо подобрение се наблюдава при 90% от пациентите. Но са необходими повече изследвания.

Колко биотин ви е нужен?

Всеки на 10 или повече години трябва да получава между 30 и 100 mcg на ден. Кърмачетата и децата трябва да получават:

от раждането до 3 години: 10 до 20 mcg

4-6 години: 25 mcg

възраст от 7 до 10: 30 mcg

Жените, които са бременни или кърмят, може да се нуждаят от по-високи нива на биотин.


Богати на биотин храни

- карантия като черен дроб или бъбреци
- жълтък
- ядки като бадеми, фъстъци и орехи
- бобови растения
- пълнозърнести храни
- банани
- карфиол
- гъби

Биотинът е витамин от група В, който поддържа здравословен метаболизъм. Той превръща глюкозата от въглехидратите в енергия за тялото и помага на аминокиселините да изпълняват нормалните функции на тялото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X