Напишете дума/думи за търсене

Стискане на тестити, кореми под наем и още любопитни факти за раждането

Раждането е важно събитие в живота на жената. На физиологично ниво това е почти чудо.

То е израз на живот и любов. Един човек се ражда от друг. Всички култури придават религиозни и митични значения на този конкретен момент - време, в което животът и смъртта често съществуват едновременно.

За съжаление, преди XVII век смъртта на майката е била твърде често срещано явление. Затова не било рядкост родилките да правят завещание едновременно с подготовката за раждането на детето си. Следродилният период също бил рисков. Крал Луи XIV пръв насърчава присъствието на лекари, които да се грижат за майките, което започнало да намалява смъртността.

Днес, въпреки големия напредък на медицината, световните нива на майчина смъртност продължават да бъдат изключително високи. Панамериканската здравна организация изчислява, че всеки ден 830 жени на планетата умират от състояния, произтичащи от бременност и раждане. Това не би трябвало да се случва.

„Покажи ми лицето на майка си. Ще ти кажа кой си.”
Халил Джубран

Някои древни любопитни факти за раждането
В класическа Гърция се е смятало, че раждането се управлява и защитава от богините Артемида и Ейлейтия. Те отговаряли за защитата на майката и детето. Легендите разказват, че когато моментът на раждане наближавал, те се приближавали до леглото с факла в ръка, за да водят бебето по пътя му към света.

За Хипократ, бащата на медицината, раждането настъпвало, когато бебето решава да „напусне утробата“, принудено от глад.

В древен Египет бременността и раждането са били поверени на богинята Месдженет. След раждането на детето плацентата била запазвана, за да се изработят лекове за различни заболявания. Майката трябвало да стои далеч от всички в продължение на 14 дни, тъй като състоянието й се смятало за нечисто.

Соран от Ефес се смята за баща на акушерството. От II век след н.е. този римски лекар събира голямо количество информация за бременността и раждането. Той поверява на няколко експерти жени мисията да придружават майката, която ще ражда, и да улеснят процеса. Тези дами били наричани акушерки, което означава „която стои отсреща“. Оттам се ражда думата „акушерство“.


Стари и нови обичаи
В няколко индиански общности било обичайно бащата да участва в раждането. Жената го хваща за тестисите и ги стиска, когато почувства болка. По този начин страданието било споделено. За да помогнат на жените за раждането, бащите окачвали въжета на гредите на тавана и ги държали в клекнало положение. Този обичай все още е запазен на много места.

Твърди се, че терминът цезарово сечение произхожда от раждането на Юлий Цезар. Това обаче не е вярно. По това време всяка жена, която не е успяла да роди вагинално, умирала. Но Цезар разпространява легендата, че майка му е успяла да оцелее и следователно той има божествен произход.

В Древен Рим тялото на бебето е изваждано, ако майката умре. Понякога докторите успявали да спасят бебетата. Въпреки това годината на първото успешно цезарово сечение е през 1500 г и това събитие се е случило в Швейцария. Кастраторът на прасета Якоб Нуфер извършва тази процедура на жена си и тя оцелява.

Единствената жена, която успешно направи цезарово сечение сама на себе си, беше Инес Рамирес, мексиканка, през 2000 г.

Някои проучвания показват, че до 14 процента от бременните жени страдат от токофобия или страх от раждане. Обикновено се дължи на факта, че събитието винаги е било свързано с изключителна болка. През последните години страхът изглежда се засилва.

Днес доста знаменитости наемат „кореми”, с които позират в болнично легло, сякаш сами са родили децата, износени от сурогатни майки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X