Напишете дума/думи за търсене

Защо поколението Z е най-трезвото в историята

Днес не е необичайно много млади хора да се хвалят с намалената си консумация на алкохол.
Младите хора, родени между края на 90-те и началото на 2000-те, гледат наистина благосклонно на умерената консумация на алкохол или пълното въздържание.

Според международно проучване, проведено от HBSC, под егидата на Световната здравна организация, младите хора пият по-малко алкохол от всякога. Само осем процента твърдят, че пият веднъж седмично, което е една трета от броя, които са го правили през 2006 г.

Освен това проучване, проведено в Обединеното кралство, посочва, че въздържанието се разглежда като атрибут сред младите хора между 16 и 25 години и подобрява имиджа им. От друга страна, ако погледнем предишните поколения, от тези на възраст между 55 и 75 години днес, само 15 процента се считат за трезвеници. Същото важи и за Съединените щати, където броят на младите хора, които не пият алкохол, се е увеличил от 20 на 28 процента за едно десетилетие.

Идеята за умерена консумация сред по-младите членове на населението започна да става популярна след пандемията.


Поколение Z: съзнателни пиячи
Поколението Z е първото, макар и не единственото, което приема предизвикателства и хаштагове, които се разпространяват в социалните мрежи по темата за консумацията на алкохол. Етикети като #alcoholfree или #soberlife помагат на тези млади хора да поемат по-голям контрол върху алкохола, който консумират. Много от тях се смятат за съзнателни пиячи. Други директно намаляват консумацията на алкохол, защото искат да се грижат за себе си.

Розамунд Дийн е журналист, който измисля термина „съзнателни пиячи” през 2017-а. В една от книгите си тя обяснява стратегиите, които прилага, за да избегне приемането на алкохол като навик и социално задължение. „Никога не съм искала да спра напълно да пия, защото все още обичам да пия вино от време на време на вечеря или чаша газирано, когато съм навън с приятели, но сега никога не прекалявам“, твърди тя.

Повратната точка, която накара Розамунд Дийн да следва тази стратегия, е майчинството. „Първо, това, че бях трезва по време на бременност, ме накара да осъзная колко пари съм харчила за вино. И второ, махмурлукът е наистина трудна работа за справяне, когато имате малко дете и бебе!“, обяснява тя.

Трезво любопитен

Друг етикет, който вече се превърна в категория в мрежи като TikTok, е #sobercurious. Това е култура, която кани младите хора да изследват начини на забавление далеч от алкохола. В гореспоменатата социална платформа намираме хаштагове като #трезвеност, #трезвен живот, #без алкохол и #трезвеностзажени.

Тази концепция се ражда през 2018 г. в книгата Sober Curious , публикувана от английската писателка Руби Уорингтън. В тази книга тя твърди, че нейната консумация на алкохол в миналото наистина е била контролирана. Тя не пиела два поредни дни и никога не била напълно пияна. Въпреки това тя имала два проблема. Пиела повече, отколкото искала, и не можела да откаже.

„По-малкото пиене ви позволява да вземате по-добри решения за това как прекарвате времето си, с допълнителния бонус от нулев махмурлук.“
Розамунд Дийн

Философията на книгата на Уорингтън се фокусира върху задаването на поредица от въпроси и размисли, които да ни помогнат да контролираме връзката си с алкохола. Всъщност Уорингтън ни кани да поставим под въпрос всеки от импулсите, които ни карат да пием. "Защо тази бира и защо сега?".

Години по-късно Уорингтън основава Club Soda - група от заведения и онлайн общност, която кани хората да тренират, за да станат трезвени или да пият умерено. Около половината от неговите 70 000 членове са по-заинтересовани от контролираното пиене, отколкото от това да станат абсолютни трезвеници. Бързото разрастване на тази общност в Съединените щати се дължи на цяла генерация (поколение Z), която е загрижена за въздействието на тези видове напитки върху тяхното психично здраве.

Достатъчно ли е намаляването на консумацията на алкохол?
Изправени пред идеята за умерено пиене, експертите са все по-категорични, че единственият здравословен вариант е въздържанието. Според проучване, публикувано през 2021 г. от The Lancet Oncology, така наречената умерена консумация — по-малко от две бири на ден — причинява повече от 100 000 случая на рак годишно.

Според експертите няма по-добра стратегия от нулево потребление Всъщност алкохолът не е въпрос на баланс или умереност. Това, което е наистина здравословно, е изобщо да не се пие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X