Напишете дума/думи за търсене

Жан-Мишел Баския - богът на графитите

Жан-Мишел Баскиа беше креативен, непочтителен, изненадващ и чувствителен. Той е символ на градското изкуство и на смесицата от култури и чувствителността на съвременния човек. Неговото изкуство, както и животът му, е смесица от нежност и бруталност.

Този художник става известен благодарение на стила си на графити и рисуване. Баскиа също експериментира с рисуване, музика и дори поезия. Може да се окачестви като първия представител на хибриден съвременен артист. Такъв, какъвто не е известен с таланта си, а със символиката на работата си.

Жан-Мишел Баския умира на 27-годишна възраст, но оставя следа в съвременното изкуство. Неговото скитащо, оживено и трагично съществуване. Презрението му към света го определя и добавя известно безпокойство, което никога не го напуска. Той го улавя в своите графити, картини, поезия и музикални теми.

„Не мисля за изкуство, когато работя. Опитвам се да мисля за живота."

Жан-Мишел Баския

Син на имигранти
Той е роден на 20 декември 1960 г. в Бруклин, Ню Йорк и е син на Жерар Баския, хаитянски счетоводител. Майка му е Матилде Андрадес, пуерториканска графична дизайнерка, която има голямо влияние върху работата му. Има две по-малки сестри. Неговата етническа принадлежност му повлиява дълбоко. Много скоро той влиза в контакт с новите форми на градското изкуство около него. Особено тези в крайните квартали на града.

Жан-Мишел проявява голям интерес към рисуването от много ранна възраст. Баща му носи със себе си изхабена хартия от фирмата, в която работи, и момчето я пълни с рисунките си. Майка му се опитва да го насърчи. Тя често го води в местните музеи и му внушава любовта си към четенето. Скоро малкият Баския се превръща в ненаситен читател.

По-късно започва да се интересува от игрални и анимационни филми. Бил дълбоко очарован от Алфред Хичкок.

Кола го прегазва на осемгодишна възраст и той трябва да остане в болница за един месец. Тогава неговата майка му дава наръчник по анатомия на Хенри Грей, за да го забавлява по време на възстановяването му. Тази книга оказва решаващо влияние върху творчеството му.

Жан-Мишел Баския
Жан-Мишел Баския

Бурните години
Животът на Жан-Мишел Баския става бурен след 11-годишната му възраст. Родителите му се разделят и той остава с баща си, тъй като майка му има тежко депресивно състояние. За първи път бяга от дома си на 16 години, но се връща по-късно. По това време баща му го изпраща в училище за талантливи деца. Там се запознава с Ал Диас - първият му арт партньор.

Ню Йорк и по-специално някои от неговите бедняшки квартали като Бронкс, преживяват възхода на нов тип изкуство от 60-те години на миналия век. Изкуството вече не е изключително право за музеите. Вместо това то украсява улиците, мостовете и алеите. Младите хора от бедняшките квартали намират начин да изразят себе си върху градските стени, обагряйки ги с изкуство.

Като тийнейджър Баския започва официално да се занимава с графити и се запознава с наркотиците. Започва да излиза и с улични артисти. Заедно с приятеля си Ал те пълнят стените на Ню Йорк със своите графити, особено района на Сохо. Основните характеристики на техните графити са поетични послания и непознати символи.

Баския и Ал Диас подписват своите графити с акронима SAMO, което означава „SAMe Old shit“. През това време Жан-Мишел се занимава с театър и музика. Той също бяга от вкъщи за втори път, вземайки решение да се впусне в самостоятелно житейско пътешествие, оставяйки дома и обучението си.

Трансцедентална работа
Много от творбите му отразяват влиянието на крайградската култура, където е израснал, както и етническите му корени. Скоро той привлича вниманието на критиците, които започват да говорят за графитите, подписани от SAMO. Не след дълго той е част от първата група художници на графити, които излагат работата си в американски музей. Градското изкуство вече не е изключително за улиците, а нещо достойно за място в тези институции.

Това дава началото на период, в който успехът му води до тежка наркотична зависимост. Баския има над 100 колективни и 40 самостоятелни изложби. Той е най-младият художник в историята, поканен от панаира Documenta и музея Kestnergesellschaft в Хановер. Той се сприятелява с няколко художници, включително Анди Уорхол, с когото работи няколко години по-късно.

Жан-Мишел Баския обича да пътува. Едва завърнал се от едно пътуване, той вече се впускал в друго. Наркотиците и силният инстинкт за саморазрушение белязват живота му. Той пилее парите си, купувайки скъпи дрехи, кокаин и хероин. Освен това става жертва на няколко грабежа.

През 1988 г. той предприема пътуване до Хаваите, за да се изчисти от зависимостта си. След това се връща в Ню Йорк на 1 август, заявявайки, че завинаги е оставил дрогата зад гърба си. Той обаче почива в резултат на свръхдоза на 12 август същата година.

Краят на Жан-Мишел Баския
Животът му е пълен с възходи и падения, с нестабилност, която приключва преждевременно. Името му все още е синоним на иновация и улично изкуство. Преди всичко той е пример за това как мястото на градското изкуство е в музея, тъй като е достойно за честване.

Очевидно творчеството му не е освободено от критика и някои съвременни художници го смятат за масово явление. Казват, че се е продал. Уличното изкуство не е предназначено да бъде в музей, а по улиците. Така някои хора смятат, че трябва да остане върху сградите, докато изчезне, и не трябва да има интервенции за запазването му.

Независимо от вашата гледна точка за този тип изкуство, това, което е сигурно е, че Жан-Мишел Баскиа оправда и даде глас на едно движение, считано за маргинално и за проява на лош вкус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X