Напишете дума/думи за търсене

Опасностите от пазене на тайни във връзката

Забелязали ли сте как колкото по-дълго оставяте времето да минава, без да кажете на партньора си какво искрено чувствате, толкова по-голямо се усеща разминаването между вас?
Междувременно човекът до вас може да няма представа, че тихо криете наранени или раздразнени чувства, които сега се превръщат в негодувание.

Продължавате да си обещавате, че ще му кажете, но в крайна сметка не го правите.
Независимо дали темата е работа, пари или желанията и нуждите на вашия партньор, усещате как се свивате отвътре, докато преглъщате истинските си чувства и мнения, пазейки ги в тайна от отсрещния.

Защо тайните вредят на връзката?
Изследователите д-р Хю Фолет и д-р Джордж Греъм, Ph.D. твърдят, че дори добронамерената нечестност разяжда интимността на връзката. Докато простото говорене с партньора за усилията ви да бъдете по-честни може да увеличи интимността във връзката ви по важни начини.

Споделянето на истинската ви същност, включително искреното ви мнение, е от съществено значение както за личното ви щастие, така и за здравата връзка. Както казва брачният и семеен терапевт Ивет Къри: „Споделянето на цялото Аз може да доведе до интимност, по-дълбока, отколкото някога сте си представяли“.

Когато загърбите чувствата, мислите или самопознанието си, често страдате. Колкото повече чакате, толкова по-голям става проблемът. Вие изграждате ментален затвор в ума си, оставяйки и вас (и вашия партньор, без той да го осъзнава) в капан като резултат.

За да може вашата връзка да поддържа здравословен интерактивен обмен на идеи, надежди, страхове и бъдещи планове, има едно изискване, което не подлежи на обсъждане: вие двамата демонстрирате взаимна емоционална подкрепа един към друг.

Освен това, когато вашият партньор открие, че сте пазили тайни, може да е невероятно трудно, ако не и невъзможно, да си възвърнете неговото доверие.


Всички тайни ли са вредни?
Не, не е задължително. Ако знаете, че пазенето на определена тайна няма да навреди или да повлияе негативно на партньора ви или връзката ви, или ако може би това е просто въпрос на поверителност, която също е безобидна, вероятно няма да навреди на половинката ви.

Още по-добре би било двамата да поговорите предварително за това какви тайни сте и не е добре да пазите един от друг.

Защо хората пазят тайни във връзките си?
Хората, които пазят тайни от партньора си, могат да го правят поради редица причини.
Може да се страхуват, че той им ще се ядоса. Може да се притесняват, че ще наранят чувствата на любимия си или да се притесняват, че той ще ги отхвърли.

Каквито и да са причините, вероятно ще се почувствате виновни, че не сте му казали истината по-рано.

Как може интимният ви партньор да ви обича, без да познава истинския вас? Отговорът е прост: не може. Трябва да се появите и да присъствате във връзката, като влезете в контакт със собствените си чувства и след това ги споделите на глас.

Упражнявайте се да запазвате самообладание в емоционално натоварени ситуации, така че никой от вас да не се чувства застрашен и да спре всякакъв вид разговор, който го кара да се чувства уязвим или емоционално наранен.

Да, вероятно ще сте несъгласни по теми и ще имате различни чувства за различни ситуации.

Когато това се случи, просто говорите (вместо да изразявате прекалена емоционална реакция) и казвайте нещо подобно:
• "Наистина ли така се усещаш? Видях това по различен начин от теб."
• "Чувам какво казваш и мисля..."
• „От моя гледна точка, чувствам, че...“

Поверителността е различна от нечестността
Взаимното уважение към личния живот на другия е от съществено значение и същото важи, когато почитаме взаимно смелостта да бъдем честни.

Говорете, без да преценявате реакцията на другия, като в същото време споделяте честните си мисли в замяна. Вие заслужавате да се чувствате комфортно в собствената си кожа, изразявайки истинските си вътрешни мисли, емоции, възприятия и мнения пред този много специален човек в живота ви.

Здравата връзка се гради на доверие, а то се гради върху последователна честност. Когато създадете пространство за вашите честни мисли и чувства и честните мисли и чувства на вашия партньор, ще наблюдавате любовта как расте.
Ако живеете в истински страх, че ако говорите, вашият партньор ще стане емоционално, физически или психологически злоупотребяващ спрямо вас, тогава той вероятно не е правилният избор за вас на първо място.

Интимността е грижовната връзка между двама души, които искрено се доверяват един на друг и споделят своята истина с партньора си.
Обичайте себе си (или поне харесвайте себе си) и го правете безусловно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X