Напишете дума/думи за търсене

Пет признака, че сме емоционално потиснати

Ако сте емоционално възпрепятствани, вие пренебрегвате, потискате или задушавате възможността да изпитате собствените си емоции. Правите го, защото смятате, че е грешка да чувствате. Виждате го като пречка или израз на слабост или липса на нещо.
Често емоционалното потискане има своите корени в детството.

Ако сте емоционално възпрепятствани, много вероятно е да сте израснали в семейство на хора с еднакви характери. В такава среда вашето изразяване на емоции вероятно ще бъде презряно, осмивано, игнорирано или дори наказано.
Ако сте емоционално възпрепятствани, вие също имате трудности да общувате по истински начин както със себе си, така и с другите. Това често ви води до чувство на изолация. Освен това ще водите изключително скучен и лишен от емоции живот.

Как да разпознаете дали страдате от това състояние? Ето пет признака.

„Повечето невротипични хора са емоционални създания по природа, което означава, че емоцията извира естествено от тялото в отговор на нужди, взаимоотношения и събития. Но в ранна възраст може да ви се е наложило да се приспособите към ситуация, в която външното изразяване на емоция е било игнорирано или наказвано."

Мишел Куирк

1. Чувство на празнота или прекомерна сериозност
Ако сте емоционално потиснати, често ще имате чувството, че всичко и всички са еднакви. Всеки ден ви се струва идентичен, не ги разпознавате като добри или лоши. Вашата чувствителност е напълно притъпена. Освен това, ако изпитате и най-малкия намек за емоция, вие я задушавате.
Може също да се почувствате празни. Вие обаче няма да обърнете внимание на това чувство. Имате склонност да мислите, че сантименталността е само проява на липса на сериозност в лицето на живота. Вярвате, че трябва да се държите по студен и твърд начин.

2. Избягване на емоционални ситуации
Емоционалното потискане ви кара да изпитвате известно презрение към изразяването на обич и всякакви прояви на тъга, радост или гняв. Въпреки това неизбежно има пространства, като социални събирания, групова динамика, партита и други събития, в които емоцията преобладава.

Следователно, вие се стремите да избягвате всякакви ситуации, в които емоцията е главният герой. Ако не може да ги избегнете, ще изглеждате на околните като сковани, напрегнати и неудобни. Всъщност намирате този вид преживявания за наистина неприятни.

3. Напрежение и откъсване
Ако сте емоционално възпрепятствани, вие поставяте сериозни пречки пред това да бъдете интимни с някого. Взаимоотношенията ви вероятно ще бъдат стереотипни и често сведени до размяна само в името на протокола. Не допускате други хора в своя свят, нито отваряте сърцето си за някого.

Ако все пак започнете връзка, това е, защото я смятате за удобна или подходяща. Въпреки това оставате необвързани и най-вероятно ще се почувствате напрегнати, ако отношенията започнат да стават твърде сериозни. На практика вие водите битка в себе си, между желанието ви да бъдете интимни с партньора си и отказа ви да го направите.

4. Необходимостта да се крият емоциите
Очевидно е, че ако сте емоционално възпрепятствани, изпитвате големи проблеми да признаете как се чувствате, тъй като се страхувате от отхвърляне. Поради тази причина, предвид невъзможността да изкорените чувствата си, вие избирате да ги скриете вместо това.

Може обаче да скриете емоциите си не само от другите, но и от себе си. Освен това може да достигнете момент, в който да не сте в състояние напълно да определите какво чувствате. Гледате на емоцията като на синоним на риск и затова я избягвате на всяка цена.

5. Да се вълнуваш само от измислицата
Ако сте емоционално възпрепятствани, вие сте склонни да проявявате изключителна чувствителност към ситуации или стимули, които всъщност не са важни за другите. Например може да плачете, когато гледате емоционална реклама.

Този тип измислени ситуации, които не включват никакъв риск за вас, защото са толкова безлични, често успяват да съборят бронята ви. Може да откриете, че избухвате в сълзи като дете, когато гледате романтична комедия, или треперете в екстаз, когато станете свидетели на прояви на привързаност между непознати.

За щастие, емоционалната потиснатост може да бъде преодоляна относително лесно. Просто трябва да сте наясно с проблема си и да имате волята да го преодолеете, заедно с провеждането на известно самообучение. Въпреки това има някои случаи, в които това е свързано с по-сериозни проблеми. Ако случаят е такъв, ще ви е необходима специализирана терапия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X