Напишете дума/думи за търсене

Психологическите патерици – пречка или полза?

Спомняте ли си, когато бяхте дете и ходехте на лекар с майка си? Тя говореше вместо вас, а вие просто гледахте, слушахте и отговаряхте на въпросите, които бяха директно отправени към вас.
Като възрастни сме склонни да вярваме, че сме способни сами да поемем отговорността за тези и други взаимодействия. Вие обаче може да не сте такъв индивид и може да се нуждаете от психологическа патерица.

Този вид подкрепа може да стане особено необходима в необичайни и нови ситуации с непознати хора. Например в първия учебен ден в университета или при извършване на някаква бюрократична процедура. Независимо от това, може дори да имате нужда от помощ в ежедневни настройки като излети с приятели.

Понякога да имаш психологическа патерица е толкова естествено, че не се питаш защо ти е нужна. В други случаи може да се почувствате слаби или незрели за нуждата от нея. Какъвто и да е случаят, това, което се крие зад нея, е дълбока несигурност, която може да генерира наистина високи пикове на безпокойство, карайки ви да се чувствате доста некомпетентни.

Психологическата патерица може да се определи като индивид, който ви подкрепя в социалните взаимодействия. Както подсказва името, това е някой, на когото разчитате да премине през ситуация, в която не се чувствате комфортно.

Наличието на психологическа патерица ви кара да се чувствате по-сигурни, удобни и подкрепени. Дава ви усещане за контрол и в същото време действа като предпазна мрежа. Знаете, че ако ситуацията се случи, имате ресурс за разрешаването й.

По правило тази функция се изпълнява от най-близките ви, с които имате емоционални връзки на голяма интимност. Например родители или партньор. В други случаи може да бъде наистина близък приятел или дори домашен любимец.

Каква роля играят психологическите патерици?
Като цяло, ако имате нужда от психологическа патерица, ще се опитате да я вземете със себе си на всяко събитие или ситуация, която включва социален обмен. Както споменахме по-рано, наличието й наблизо помага да увеличите усещането си за комфорт и сигурност. Това се дължи на няколко причини:

Тя помага да се продължи разговорът
Като правило ще оставите психологическата си патерица да поеме инициативата и да поеме контрол над ситуацията. Независимо дали говорите с лекаря, рецепционистката или продавачката в магазина, те поемат разговора и вие се ограничавате до слушане, кимане или от време на време добавяне на странен коментар. Накратко, вашата психологическа патерица ви освобождава от социалното търсене, тъй като по същество върши всичко вместо вас.

Тя ви пречи да бъдете център на вниманието
С емоционална патерица усещате, че социалният натиск намалява. Това е така, защото има друг човек, на когото събеседникът ви гледа и обръща внимание. Следователно, неговите очаквания не падат изцяло върху вас. Това намалява напрежението и ви позволява да сте по-спокойни по време на социалния обмен.

Тя представлява бягство
Психологическите патерици често са чудесен начин за бягство от неудобна ситуация. Може напълно да съсредоточите вниманието си върху тях и да забравите за всичко останало. Говорите само с тях (като избягвате други хора) и за тях (по този начин отклонявате вниманието от вас). Като алтернатива, ако вашата психологическа патерица е домашен любимец, вие се посвещавате на грижите за него, като по този начин бягате от социалната реалност, която ви заобикаля.

Психологически патерици и връзката им с тревожността
Има няколко обстоятелства, които може да ви накарат да се нуждаете от този вид подкрепа. Ако сте невродивергентен човек (например от аутистичния спектър), може да се чувствате по-сигурни и да ви е по-удобно с психологическа патерица. Също така, ако страдате от социална фобия и други тревожни разстройства.

Въпреки факта, че психологическите патерици могат да бъдат от голяма полза в краткосрочен план (в смисъл, че помагат за смекчаване на тревожността), в действителност те поддържат разстройството и неговите ограничения. Това е така, защото те действат като поведение, търсещо безопасност. Това са видовете поведение, които извършвате, за да избегнете от ситуации, създаващи безпокойство. Например, ако страдате от клаустрофобия, може винаги да седите до вратата, за да сте в състояние да напуснете стаята по всяко време.

Проблем се появява, когато психологическата патерица се превърне в пречка за вашето личностно израстване. Само като не практикувате избягване, вие осъзнавате, че може би в крайна сметка не се нуждаете толкова много от вашата психологическа патерица. Наистина започвате да ставате свидетели как вашите катастрофални мисли в действителност не са изпълнени.

Ако смятате, че винаги имате нужда да имате някого до себе си, че самостоятелното справяне със социални ситуации предизвиква тревожност и че това ви ограничава в ежедневието, най-добре е да потърсите професионална подкрепа.

Струва си да запомните, че психологическите патерици не са дългосрочно решение и само ви правят зависими. Придобиването на лични инструменти за управление на безпокойството ви е най-добрият начин да се освободите и да започнете да бъдете автономни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X