Напишете дума/думи за търсене

Характеристики на човешкия папиломен вирус

Високорисковият човешки папиломен вирус (HPV) е основната причина за рак на маточната шийка. Този карцином е един от най-честите и опустошителни видове рак при жените, особено в развиващите се страни.

Този вирус обикновено се появява, когато младите хора започват да правят секс. Много от засегнатите са на възраст под 25 години.
Повечето от инфекциите, причинени от този вирус, са преходни. Те обикновено се елиминират от тялото за период от една до две години. Само малък брой от тези лезии персистират с течение на времето. Тези видове състояния са тези, които могат да причинят премалигнени и злокачествени лезии на шийката на матката.

Лезии, свързани с човешки папиломен вирус
Този вирус може да се прояви като доброкачествени лезии или инвазивен рак.

Доброкачествени лезии, свързани с HPV
Кондиломите са най-разпространеното полово предавано заболяване в световен мащаб, причинено от нискорискови HPV 6 и 11.

Те растат бавно и могат да засегнат вулвата, вагината, шийката на матката, ануса, пениса, устата и ларинкса. Кондиломите могат да се появят поотделно или да образуват групи, покриващи гениталната и аналната област. Те могат да бъдат два вида:
• Condyloma acuminatum се диагностицира лесно, тъй като образува видими структури с форма на карфиол.
• Плоските кондиломи не се диагностицират лесно.

Изследванията показват, че засяга повече жени, отколкото мъже. Тези лезии обикновено се появяват при жени на възраст между 25 и 34 години.

Премалигнени лезии
Имунната система на жената би трябвало да може да изчисти човешкия папиломен вирус в рамките на една до две години.
Освен това клетъчните промени могат да започнат да се появяват, ако тези лезии присъстват във вирусна форма, особено високорисков HPV, което води до развитие на премалигнени лезии.

Името на тези, които се появяват в шийката на матката, е "цервикални интраепителни лезии" и науката ги класифицира като:
• Нискокачествена сквамозна интраепителна лезия.
• Високостепенна сквамозна интраепителна лезия.

 
Карцином на шийката на матката
Това е третият най-често срещан рак и втората водеща причина за смърт при жените в света. Глобалното му разпространение показва тясна връзка с нивото на социално-икономическо развитие.

Нивата на заболеваемост и смъртност са най-малко пет пъти по-високи в слабо развитите страни, отколкото в по-развитите. Епителните тумори са най-честите хистологични видове рак на маточната шийка.
• Плоскоклетъчният карцином е най-честият и представлява приблизително 80 процента от случаите. Произхожда от "настилката" на епитела.
Цервикалният аденокарцином представлява 15 процента от случаите и се развива от прекурсорни лезии, наречени аденокарцином in situ.
• Аденосквамозният и невроендокринният карцином представляват пет процента от случаите.

Има връзка между рака на шийката на матката и високорисковия HPV. Генотипове 16 и 18 са отговорни за приблизително 80 процента от случаите.

Рискови фактори за човешкия папиломен вирус при юноши и млади хора
• Обикновено се проявява при жени на възраст между 15 и 25 години, така че тези от тази група се считат за рискови.
Секс в ранна възраст.
• Множество сексуални партньори. Изследователите все още не са сигурни дали това се случва главно при хетеросексуални връзки. Необходими са допълнителни проучвания.
• Възрастта на жената при първото й раждане.

В заключение, човешкият папиломен вирус е както полово предавана болест, така и рисков фактор за появата на рак на маточната шийка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X