Напишете дума/думи за търсене

Какъв тип дигитален клошар сте?

Дигитализацията на живота промени навиците ни. Мобилните телефони, таблетите и компютрите вече са наши ежедневни придатъци и ние едновременно ги обичаме и мразим.

Освен това те ни обуславят и на свой ред начинът, по който ги използваме, определя нашите личности. Това постоянно взаимодействие между хората и машините води до нови явления, които заслужават да бъдат изследвани.
Имате ли имейли във входящата си кутия, които трупате от незапомнени времена? Или сте обсебени от това да освободите място и да изтриете всичко, което не ви интересува, веднага щом можете? Колкото и странно да изглежда, вашето компютърно кошче казва много за вас.

Някои хора не изтриват нищо, докато други изтриват толкова много, че дори унищожават документи и снимки - акт, за който по-късно съжаляват. Интересното е, че вашият характер и личностни черти са отразени в цифровата вселена. Толкова много, че науката е определила четири типа потребители на технологии.

През 2020 г. университетът Нортумбрия (Обединеното кралство) провежда проучване по темата за дигиталното натрупване.

Любопитно е, че благодарение на навлизането на новите технологии много от нашите рафтове вече са празни. Спряхме да купуваме картотеки и фотоалбуми, защото сега нашите твърди дискове могат да натрупат тонове информация, която преди заемаше място в домовете ни.

Сега може да имаме цяла библиотека на компютъра със стотици книги. Възможно е дори вече да не купуваме аудиозаписи и да избираме различен плейлист на Spotify всеки ден според настроението си. Технологиите освободиха нашите физически пространства и ние се превърнахме в дигитални клошари - акумулатори на цифрова информация.

1. Воденият от тревожност дигитален клошар
„Няма да изтрия това за всеки случай“. Звучи ли ви познато това? Е, истината е, че разстройството на компулсивно натрупване, описано в Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5), може да се приравни на дигитално натрупване.

Зад най-вманиаченото дигитално трупане се крие безпокойство. Тези хора се страхуват да не изтрият файл или снимка поради това, което може да се случи. Понякога може да има и емоционална причина (не могат да изтрият снимките на едногодишното си дете, въпреки че имат 200, които изглеждат абсолютно еднакви).

Те пазят имейли и документи, които са на десетилетия, в случай че нещо се случи. Техните оправдания обаче невинаги имат смисъл.


2. Цифрови „натрупвачи”, управлявани от съответствието
Дигиталното натрупване, управлявано от съответствие, често се среща в работна среда. Това явление се появява, когато служителите са помолени да не изтриват никакви файлове или имейли, в случай че могат да бъдат полезни по-късно. Вярно е, че понякога по различни причини може да е полезно да разполагате с имейли или информация, за да оправдаете определени действия.

Експертите по производителност и защита на данните обаче твърдят, че колкото повече файлове натрупваме, толкова по-тромава ще бъде работата ни и толкова по-изложени ще бъдем на кибератаки.

3. Дигитални клошари заради мързел
Вероятно имате поне един приятел, чийто цял екран на лаптопа е покрит с папки. Върху десктопа има толкова много програми и файлове, че те влияят на работата на самия компютър. Същото се случва и с мобилните телефони. Понякога има толкова много приложения, че на потребителя му е трудно да намери това, от което се нуждае, когато има нужда от него.

Този вид дигитални трупачи не организират файловете си или изтриват това, от което вече не се нуждаят, поради мързел. Освен това те не обръщат особено внимание на технологията и данните, които използват.

4. Дигитално събиране заради мания
Всеки има хобита, страсти и интереси. Днес благодарение на огромното количество онлайн съдържание, до което имаме достъп, събирането на това, което обичаме, стана по-лесно от всякога. Може да имаме десетки твърди дискове, съдържащи любимите ни филми и книги, изображения на любимите ни произведения на изкуството и актьори и артисти, които обожаваме.

Въпреки това има хора, които приемат тази практика до крайна степен на мания, до точката на натрупване на големи количества информация по една или повече теми. Това е нов феномен, който вече привлича вниманието на много експерти.

Доброто използване и управление на онлайн файлове насърчава доброто психично здраве.

Подреден мобилен телефон, подреден ум
Вероятно имате склонността да натрупвате десетки гигабайти снимки на вашите деца, приятели, семейство и домашни любимци. Освен това се чувствате някак неспокойни да ги изтриете, защото по този начин все едно всъщност изтривате любимите си хора.

Въпреки това правилното управление на вашата информация и цифрови данни също влияе върху вашето психично здраве.
Някога се казваше, че подредената къща означава подреден ум. Сега може да кажем същото за нашите устройства: мобилен телефон или компютър с добре подредена информация отразява подреден ум. Защото зад онези хора, които трупат данни и се страхуват да изтрият и най-малкия файл, често се крият високи нива на тревожност.

Прекомерното цифрово натрупване понастоящем не се определя от никакво клинично заболяване. Въпреки това е възможно скоро да бъде включено в диагностичните ръководства. Това е така, защото се превръщаме в общество, което съхранява тонове информация, от която не се нуждае, от страх да не я изтрие.

Това се изразява в създаването на милиони сървъри по целия свят, които консумират големи количества електроенергия. Така че имайте предвид, че изтриването, както и освобождаването и санирането на живота ви, също помага на планетата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X