Напишете дума/думи за търсене

Множествените оргазми при жените. Какво ново под слънцето?

Множеството оргазми са последователни оргазми. Те са много по-чести при жените, отколкото при мъжете. Какво обаче казват най-новите научни изследвания по темата?
Оргазмът се определя като „най-високата или най-задоволителна точка на сексуална възбуда в ерогенните или сексуалните зони“. Това е точката, достигана след максимална сексуална възбуда.

Когато и мъжете, и жените изпитват оргазъм, сексуалното напрежение се покачва до най-високата си точка. Цялото това сексуално напрежение се освобождава от тялото и гениталиите. Резултатът в мозъка е биохимично освобождаване на хормони и невротрансмитери, свързани с удоволствието и благополучието.

Множествени оргазми
Както подсказва името, множествени оргазми (или мултиоргазмите) възникват, когато се изпитат много оргазми подред. Според проучване, проведено през 1989, жените са склонни да ги изпитват повече от мъжете, тъй като жените не са склонни да имат рефрактерен период.

Следователно, жените могат да изпитат последващ оргазъм след първия и така нататък (до определен момент). Като цяло следващите оргазми са по-интензивни и приятни, в резултат на натрупаната генитална стимулация.

Две ерогенни зони, изключително чувствителни след кулминацията, са клиторът и зърната. Поради тази причина допълнителната сексуална стимулация след първия (или последващ) оргазъм първоначално може да бъде доста болезнена в тези области.

Изследване на множествените оргазми
Както споменахме по-рано, многократните оргазми при жените са по-чести, отколкото при мъжете.

Първото проучване, проведено върху този тип оргазъм, е през 1929 г. То се основава на интервюта с повече от 2200 жени. Много от тях твърдят, че са преживели множествени оргазми. По-късно, през 1953 г., Алфред Кинси - изследовател от университета в Индиана, заявява, че 14 процента от няколко хиляди жени, които той интервюирал, твърдят, че са имали такъв вид оргазми.

В друго проучване изследователи от Щатския университет на Флорида са анкетирали 805 студенти и са установили, че 43 процента от тях са стигали до кулминацията много пъти един след друг по време на един полов акт.

И накрая, изследвания през последните 30 години съобщават, че 25 процента от проучваните жени са имали множествени оргазми. Както можете да видите, тези три цифри са доста различни. Едно обаче е ясно. Този тип оргазми съществуват и се изпитват от повече жени, отколкото сме предполагали.

Но какво казват последните изследвания по темата?

Най-новото проучване е проведено от изследователи от университета Макгил и университета в Монреал (Канада). Учените пуснали реклами в уебсайтове за секс и психология и наели жени на възраст над 18 години, които са преживели множествени оргазми.

Изследователите започнали с дефинирането на оргазъм. Те го идентифицирали като серийни мускулни контракции на тазовото дъно, докато множествените оргазми се състоят от два или повече набора от тези контракции. Те изследвали 419 жени на възраст между 18 и 69 години (средна възраст 33 години) и стигнали до различни заключения.

Освен фокусирането върху множествените оргазми, проучването разглежда и единичните оргазми и удоволствието от секса като цяло.
• 74 процента от жените твърдят, че са изпитали първите си многократни оргазми по време на мастурбация.
• На жените са били необходими между 6 и 14 минути, за да получат първия си самостоятелен оргазъм, и 30 до 60 минути, за да получат такъв с партньор.
• Колкото по-голям е сексуалният репертоар, толкова по-вероятно е те да изпитат множествени оргазми.
• Многократните оргазми са по-малко вероятно да се появят само при вагинален полов акт.
• Жените, които твърдят, че имат множество оргазми, почти винаги се радват на широк репертоар от сексуално и емоционално поведение. Например целувки, прегръдки, използване на секс играчки и др.
• 64 процента от жените твърдят, че са преживели последните си многократни оргазми с партньорите си, благодарение на комбинация от генитален ръчен масаж и кунилингус (особено от него).
• Средната възраст, на която жените получават първия си (единичен) оргазъм, е 19 години, докато при множествените оргазми е около 20 години.
• Една трета от жените в проучването разбират множествените оргазми като два оргазма подред. Другите две трети смятат, че множеството оргазми са между три и повече от сто подред.
• Жените, които са имали повече от два последователни оргазма, обикновено имат между пет (12 процента от тях) и десет (също 12 процента).

Други открития
Проучването заключава също, че 58% от жените между оргазмите поддържат непрекъсната стимулация на своята вулва или клитор. Това се прави или от самите тях, или от партньора им.

От друга страна, всяка пета анкетирана жена предпочита да спре всякаква стимулация за приблизително една минута между оргазмите. Всяка осма спира за две-три минути. А няколко участници в проучването съобщават за паузи между оргазмите от пет минути или повече.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X