Напишете дума/думи за търсене

Разликите между мъжкия и женския оргазъм

Оргазмът е невровегетативната реакция, произведена от тялото поради стимулите, създадени по време на фазата на възбуждане.
Когато напрежението в тазовите и гениталните мускули се увеличи максимално от количеството кръв, натрупана в тях, те изпращат съобщения до медулата. Следователно оргазмът е рефлексната реакция, предизвикана от тези съобщения, и тази реакция на нервната система причинява контракции в обвивката на мускулите.

По този начин оргазмът е вид експлозивен разряд на нервно-мускулно напрежение, придружен от усещане за интензивно удоволствие. Това усещане за удоволствие е способно да промени физическото състояние и да предизвика уникално психическо усещане.

Физиологията на женския оргазъм е по-сложна от мъжкия, макар дамите да се радват на по-малко количество оргазми от господата. Статистиката сочи 61,6% в сравнение с 85,5%.

Физиология на женския оргазъм
Женският оргазъм е цикъл от 4 фази, който започва с възбуда и завършва с разрешаване след оргазъм.
По време на женския оргазъм се случват много и много различни психологически, неврологични, физиологични, съдови и хормонални промени. Този физиологичен отговор може да включва:

• Уголемяване на матката
• Вагинално смазване
• Разширяване и уголемяване на вулвата
• Повишено кръвоснабдяване на гениталните органи
• Клиторна ерекция
• Периодични контракции в гениталните мускули
• Сексуално зачервяване или розово оцветяване на лицето и гърдите
• Повишен праг на болка в някои части на тялото

Освен това женският оргазъм протича в 4 доста различни фази. Този цикъл може да продължи средно около 15 минути с много индивидуални вариации.

Фаза 1 на женския оргазъм: Възбуда
Тя има променлива продължителност, от само няколко минути до няколко часа след началото на еротичната стимулация.
Физически вагината започва да се смазва. Жената изпитва разширяване на влагалището, подуване на големите и малките устни, клитора и гърдите. Освен това сърдечният й ритъм се ускорява, повишава кръвното налягане и дишането.

Фаза 2 на женския оргазъм: плато
Тук фазата на възбуда се засилва. Вагиналните устни се уплътняват и леко променят цвета си. Също така вагиналните стени се пълнят с кръв, а вагиналният отвор се увеличава по размер.
Клиторът също се увеличава по размер, защото се пълни с кръв, а сърдечният и дихателният ритъм продължават да се ускоряват.

Фаза 3: оргазъм
Това е кулминацията на цикъла. Това е най-краткият етап, тъй като продължава само няколко секунди. По време на този етап жената изпитва серия от неволни мускулни контракции във влагалището, матката и ректума, които са много приятни.

Фаза 4 на женския оргазъм: отпускане
Последната фаза се характеризира с връщане в състояние на покой. Може да продължи от 5 до 60 минути.
Някои жени могат да реагират на допълнителна стимулация след оргазъм, за разлика от мъжете. Освен това е важно да се има предвид, че дамите имат много по-дълга фаза на разрешаване от господата, така че мнозина чувстват нуждата да продължат да правят секс.

Също така е важно да запомните, че всяка жена изпитва различни усещания, интензивност и продължителност на своя оргазъм, тъй като това е рефлекс с праг, който може да бъде повлиян от различни фактори.


Физиология на мъжкия оргазъм
Повечето хора смятат, че мъжките оргазми се случват, когато мъжът еякулира. Това обикновено е така, но не е задължително. В действителност еякулацията може да настъпи след кулминацията и дори да не се случи. Мъжът може да има оргазъм и да няма сперма.

Въпреки че имат едни и същи етапи (възбуда, плато, оргазъм и отпускане), мъжете често преминават през цикъла много по-бързо от жените. Фазите на мъжкия оргазъм се характеризират с:
• Възбуда: пенисът се изправя, скротумът и тестисите се увеличават по размер.
• Плато: По време на тази фаза има секреция на жлезите на Каупър, свиване на простатната жлеза и свиване в крайните везикули.
• Оргазъм: Обикновено е, когато мъжът еякулира. Уретрата, пенисът и ректалният сфинктер също се свиват.
• Отпускане: То е много по-кратко, отколкото при жените, но също връща мъжа към нормално физиологично състояние.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X