Напишете дума/думи за търсене

Сензорен фокус: сексуална техника, която помага да се свържем с партньора

Една от техниките, които секстерапевтите обикновено предлагат на двойка, е да намират моменти, в които да се галят един друг. Този процес е част от техниката за фокусиране на сетивата - поредица от методи, които помагат на партньорите да общуват и изследват своята сексуалност отвъд обикновения полов акт.

Тук възниква удоволствието, когато мъжът и жената се галят взаимно без друго намерение, освен да се насладят на този тип контакт.
Не е необходимо да имате сексуални проблеми, за да практикувате тази техника. Това е просто въпрос на изследване на физическите усещания от докосване и предаването им на любимия.

След Втората световна война започна това, което познаваме днес като сексуална революция. Това е дълбока промяна в западното общество по отношение на концепцията за секс. Тя оспорва конвенциите относно сексуалния морал, взаимоотношенията и поведението.

В рамките на това движение се появиха и двамата автори на техниката за сензорен фокус. Това бяха гинекологът Уилям Мастърс и сексологът Вирджиния Джонсън. Заедно те изследват човешкия сексуален отговор и определят четирите му фази: възбуда, плато, оргазъм и рефрактерната фаза. При мъжете тя се характеризира с много по-голяма продължителност и в повечето случаи загуба на ерекцията. Принципно рефрактерната фаза продължава около 30 минути преди да се възстанови възбудимостта. При жените този етап е по-къс и обуславя възможността за получаване на мултиоргазъм.

Когато сексуалната реакция стане патологична, последствията засягат цялата връзка. Поради тази причина се ражда техниката на фокусиране на сетивата. Това е начин двойката да се свърже отново един с друг, без да прибягва до полов акт. Тя се основава на простото предаване на усещанията, които ласките предизвикват в голото тяло.


Прилагане на техниката

Въпреки че техниката е полезна за всяка двойка, която иска да изследва своята сексуалност и да подобри комуникацията, тя работи и при определени сексуални проблеми.

Широко е използвана като систематична десенсибилизация за тези, които имат някакъв вид травма, свързана с физически контакт, като жертви на сексуално насилие.

Когато сексуалният контакт предизвиква безпокойство и отхвърляне, техниката за фокусиране на сетивата помага да се създаде безопасна и спокойна среда, на която страдащият постепенно се излага.

Полезна е и при сексуални дисфункции като преждевременна еякулация, патологична загуба на сексуален апетит или вагинизъм. Освен това двойки, чийто сексуален живот е станал доста рутинен и чиито отношения са пострадали от този факт, също се възползват от тази техника. Това е така, защото освен половия акт, много хора наистина не разбират сексуалността.

Как се практикува?

Двойката трябва да изпълни серия от стъпки. Половият акт обаче е забранен до края на упражнението. След като се почувстват комфортно, спокойно и безопасно и, те трябва да процедират по следния начин:
• Единият от двойката ляга, гол, с лице надолу и със затворени очи. Другият, също гол, започва нежно да гали партньора си от главата до петите, като прескача ерогенните зони. Става дума за предаване на чувства чрез ласка, спокойствие, любов и нежност.
• Когато стигне до краката, този, който лежи, се обръща и процесът започва отново. Отново ерогенните зони като гърдите или гениталиите са пропуснати.
• Този, който лежи, сяда и двойката прекарва няколко минути в обсъждане на упражнението. Говорят какви усещания е събудило, за качеството на ласките и т.н.
• Този, който е галил, ляга и затваря очите си, за да се наслади на същия процес.
• След като упражнението приключи, двойката решава дали иска да има сексуален контакт или не. По този начин се избягва сексуалната фрустрация. Освен това се насърчава асертивната комуникация по отношение на връзката. Така или иначе и двамата партньори трябва да уважават отказа на другия, ако има такъв.

Ползи
Има много предимства на тази проста техника.
Връзките са дегенитализирани и партньорите се научават да дават обич и удоволствие, без да искат нищо в замяна. Освен това те развиват еротика и създават връзка на поверителността и сигурността в рамките на отношенията. Това си заслужава за всяка двойка, независимо от нейните характеристики.

В общество на мигновено удоволствие понякога забравяме, че сексуалността е много по-богата от гениталността.
Поради тази причина никога не пречи да се свържем отново с най-основните усещания чрез ласки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X