Напишете дума/думи за търсене

Скръбта при възрастните хора - как да им помогнем?

Загубата на близки членове на семейството може да бъде изключително болезнено преживяване. Не е изненадващо, че достига максимално ниво, когато човек загуби своя партньор. Когато възрастен човек загуби половинката си, това може да бъде толкова сърцераздирателно, че той губи вярата си в живота. Загубата на спътник за цял живот, който ги е карал да се усмихват и е споделял мечтите им, може да бъде съкрушително. Изведнъж започва да се чувства студено, празно и напълно различно.

Освен това факторите около скръбта при възрастните хора се влошават, тъй като този етап от живота вече се характеризира със загуба на социални контакти.

„Траурът ни кара да обичаме още веднъж.“
Тери Темпест Уилямс

Някои характеристики на скръбта при възрастните хора
Твърде често скръбта при по-старите индивиди е придружена от непоносима болка. Това се дължи на отсъствието на човека, който е споделял живота им толкова години. Освен това те могат да почувстват силна безпомощност.

Дори и да искат и да се опитват да започнат нов живот, тяхното физическо здраве и външни обстоятелства често представляват мощни бариери, които прави намеренията им за ново начало невъзможни. Това е една от причините, поради които трябва да обърнем специално внимание, когато става въпрос за предоставяне на любов, привързаност и подкрепа на възрастните хора, които са загубили своите близки.

Загубата на роднини е причината за 20 процента от случаите на депресия при възрастните хора.

В напреднала възраст траурът за приятел, член на семейството или партньор е различен. Тези хора са наясно, че тяхното бъдеще е по-кратко от това на по-младите човеци.

Освен това културата, ценностите и обществото, в което са отгледани по-старите поколения, са различни от днешните. Тези промени могат да влошат чувството им за откъснатост от света. Освен това котвите, които са ги държали свързани с настоящето, вече не са там. Това може да предизвика истинска емоционална лавина, която може да бъде изключително трудна за преодоляване.

Фактори, които подпомагат възстановяването
Възрастните хора често са необикновено мъдри. Техният опит, уроците, които са научили, и стратегиите, които са разработили през живота си, могат да им помогнат да се изправят пред трудностите и да ги разрешат и да излязат в нов етап. Дали тяхната болка ще се уталожи или ще се усложни ще зависи от това как се справят с нея.

Избягвайте прекомерната защита
Свръхзащитата никога не е добра. Всъщност твърде много внимание може да накара възрастните хора да загубят определени умения много по-рано.

Свръхзащитеният човек е изолиран от процесите, които ни карат да израстваме като хора. Затова е важно да сте до тях, но не и да правите всичко вместо тях. Те сами трябва да се изправят пред ситуацията. Може да им помогнете, като им кажете, че сте до тях, но не трябва да ги ограничавате по никакъв начин.

„Безслъзната мъка кърви вътрешно.“
Кристиан Нюел


Изслушване
Ако по-възрастният говори за своя любим човек, изслушайте го. Той изгражда разказ за спомените, които са споделяли с починалия. За него е важно. Това означава, че може да интегрира загубата в живота си.

Един от начините, по които може да помогнете, е като внимавате какво ви казват старите хора. Дори да се повтарят. Слушането е част от процеса на скръб. Двупосочното слушане е важно. Опитайте се да перифразирате това, което ви казват, или ги спрете, за да попитате за конкретен спомен. „Дядо, разкажи ми за онзи път, когато баба направи това и това...“ може да бъде изключително тревожно действие.

„Честното изслушване е едно от най-добрите лекарства, които може да предложим на умиращите и опечалените.“
Джийн Камерън

Бъдете с тях
Докато не се свържат отново с обществото и околната среда, важно е да инвестирате времето си с тях. Под това имаме предвид да им се обадите, да ги поканите да правят дейности с вас или просто да отидете в къщата им и да седнете с тях.

Може дори да не се налага да казвате нищо. Самият акт да се свържете с тях и да им позволите да видят, че сте там, може да бъде изключително интимен. Всъщност интимността, която произтича от акомпанимента, е мощен инструмент, който намалява самотата от загубата.

"Единственият лек за мъката е да скърбиш."
Ърл Гролман

Когато пораснем, ставаме по-уязвими. Започват да се появяват загуби. Те са напълно естествени, защото се произвеждат от ефекта на стареене или заболяване. Изправени пред смъртта на деца, по-малки братя и сестри или съпруг, се произвеждат по-интензивни емоции, отколкото в други случаи, увеличавайки емоционалния дискомфорт, който изпитват.

Поради тази причина трябва да предоставим на възрастните хора подкрепа по по-мил, по-интимен и по-близък начин. Днешните възрастни изградиха света, в който сега живеем. Следователно, трябва да може да им предоставим необходимата подкрепа, за да могат да продължат да живеят живота си здравословно и достойно, когато трябва да се изправят пред болезнена загуба.

„Старостта, а не смъртта, трябва да се противопостави на живота.”
Симон дьо Бовоар

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X