Напишете дума/думи за търсене

Как да се справим с негативните мисли

Нашата вътрешна комуникация, особено по отношение на начина, по който говорим със себе си, оформя настроението ни. Това означава, че може да потопи още повече емоционалното ни състояние, когато се самокритикуваме. От друга страна, може да ни спаси и в трудни моменти, когато говорим любезно със себе си. Ето защо е толкова полезно да се научим как да се справяме с негативните мисли.

Психиатърът Арън Темкин Бек твърди, че нашите негативни мисли саботират най-добрите части от нас. Освен това, ако не ги контролираме, те в крайна сметка ни превръщат в несигурен и тревожен човек. Това от своя страна ще породи още повече негативни мисли.

Знаете ли, че умът обръща повече внимание на онези мисли, които смята за най-важни и прекарва повече време в мислене за тях. Ето как негативните мисли могат да ви завладеят. Те дори могат да станат като препятствия за други видове мисли.

Имайте предвид, че критикуването на себе си има същия ефект, както ако някой ваш близък го прави. Например, ако член на семейството ви повтаря, че сте глупави, безполезни и не може да направите нищо както трябва, как бихте се почувствали?

Лошите чувства, които изпитвате, когато някой прави негативни коментари по ваш адрес, могат да се случат почти по същия начин, както когато го причинявате на себе си. Те се превръщат в натрапчиви мисли и размишления, които влияят на енергията ви.

Как може да управлявате негативните мисли?
Университетът на Роуд Айлънд провежда проучване върху негативните мисли, което е публикувано в списанието Psychology and Aging. Това конкретно изследване се фокусира върху откриването на това как негативните мисли влияят на всяка възрастова група.
Резултатите показват, че възрастта няма значение, когато става дума за негативно мислене.

Мислите създават безпокойство и често проправят пътя за различни психични заболявания, независимо от годините. Експертите установяват, че те засягат еднакво както младите, така и възрастните хора.

Ако не контролирате отрицателните емоции, може да оставите вратата отворена за депресия и тревожност.

Идентифицирайте негативните си мисли
Понякога дори не сте наясно с идеите, които се въртят в главата ви. Като цяло нямате представа как ви влияят. Понякога може дори да мислите, че внезапните мисли, които изникват в ума ви, са верни, дори когато не отразяват реалността ви.

За да ги идентифицирате по-добре, може да се опитате да осъзнаете най-честите си негативни мисли. Помислете какво си казвате, как го казвате и кога го казвате. Записването им може да се окаже полезно.

След това помислете върху хода на тези мисли. Това включва мислене за техния произход, броя пъти, в които се повтарят, и техните последствия. Направете това от гледна точка на външен наблюдател. Ако приятел ви каже, че има тези негативни мисли, какво бихте му казали? Това може да ви помогне да видите нещата от различна гледна точка.

По същия начин е важно да ги приемете. Приемете, че тези видове мисли са необходими при определени обстоятелства.

Преформулирайте мислите си
След като идентифицирате тези мисли, може да опитате да ги промените. Това ще ви помогне бавно да започнете да мислите по по-реалистичен и позитивен начин. За да направите това, запитайте се:
• Какви са другите начини за тълкуване на тези мисли?
• Може ли да има други по-реалистични, логични и позитивни тълкувания? Може да ви е полезно да направите списък.

След като поставите под въпрос всяка негативна мисъл, е време да започнете да въвеждате алтернативи в ума си. Те трябва да са еднакво приложими към ситуацията, но по-положителни, реалистични и адаптивни. Идеята не е да премахнете негативните мисли, а да промените фокуса им. Трябва да се научите да ги ”разпитвате”, за да започнат да губят влиянието си върху ума ви.

Повдигнете самочувствието си
Ниското самочувствие понякога може да отприщи негативни мисли в резултат на несигурност и недостатъчно себеуважение. Това може да ви накара постоянно да се съмнявате в себе си и в това, което правите, което може да доведе до негативни мисли.

Друга отправна точка може също да бъде да помислите за вашата представа за себе си. Помислете дали влияе върху това как се справяте с негативните мисли.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X