Напишете дума/думи за търсене

Домашни рецепти за премахване на вредители от цветята

Вредителите нарушават целостта и здравето на растения, защото намират храна или подходящата среда за растеж в тях. Те имат способността да „развалят” листата и да причинят изсъхване, карайки вашите растения да изглеждат нездравословни и занемарени.

В днешно време има безброй химически продукти, предназначени за унищожаване на вредители. Но те обикновено са скъпи и замърсяващи околната среда, тъй като имат химически произход.
Поради тази причина сме събрали някои домашни алтернативи, които са много по-евтини и също толкова ефективни.

Сред вредителите, които обикновено засягат растенията, се срещат акарите. Смята се, че сухотата на почвата и излишъкът от азот, съдържащ се в нея, са определящите фактори за заразяване с акари.

Въпреки че появата на тези микроорганизми (известни също като паякообразни акари) може да бъде избегната чрез елиминиране на тези състояния, има някои домашни рецепти, които също работят добре.

• Суха пара: Излагането на акарите на висока температура, като суха пара ги убива.
• Натурални настойки: Някои препарати като пелин, пиретрум, коприва помагат за прогонване на акарите, без да засягат растенията. Сложете водата да заври, когато достигне точката на кипене, добавете едно от горните растения. Оставете да изстине, преди да напръскате вашите растения.
• Калиев сапун: едно от типичните домашни средства, които действат срещу акари и други вредители като кошенил и белокрилка. Разредете десет грама от този вид сапун в един литър вода, след което използвайте водата за пръскане на засегнатите растения сутрин или вечер.

Брашнести червеи
Те са друг вредител, който може да премахнете от вашите растения с домашна рецепта, въпреки че са известни като едни от най-трудните за елиминиране. Тези вредители изсмукват сока от растението, като постепенно го убиват.
• Сапун и алкохол: направете смес от тези два продукта и я нанесете върху кърпа. След това почистете всяко листо. Повторете това няколко пъти за най-добри резултати.
• Екстракти от чесън или пелин: използвани за премахване на брашнести червеи и за предотвратяване на появата им върху вашите растения. Почиствайте листата от време на време с тези продукти. Може също да използвате екстракти от нийм или пиретрум.

Домашни средства против охлюви
Охлювите се хранят с растения и когато се появят във вашата градина, ще унищожат растенията ви, ако ги оставите нетретирани. Те обикновено се появяват във влажни овощни градини и виреят върху остатъците от разлагаща се органична материя.

Така че първото нещо, което трябва да направите, за да премахнете охлювите, е да поддържате субстрата на вашите растения чист и да избягвате преовлажняване. Можете също да използвате:
• Черупки от яйца: Изградете граница от черупки от яйца около вашите растения. Скоро ще забележите как охлювите избягват острите им парчета.
• Бира: Изсипете тази течност в дълбок съд (по-добре, ако е алуминиев) и го заровете в градината си. Охлювите ще отидат към бирата вместо към вашите растения.
• Млечна киселина: известна още като мътеница, тя прогонва охлювите от вашите растения.
• Запарка от хвощ: нанесете върху растенията и ще действа като инсектицид срещу охлюви. Добавете растението към вряща вода, оставете да изстине и напръскайте засегнатите растения.

Отървете се от белокрилките
Те засягат големи дворове или овощни градини, където има излишък от азот и следи от химически торове. Ето защо едно от най-простите и ефективни неща, които може да направите, е да коригирате условията във вашата градина.

Може също така да приложите някои домашни рецепти като тези, които споменахме в раздела за брашнести червеи. Сред тях може да опитате фумигация с калиев сапун или настойки от чесън и пелин.

В допълнение към споменатите натурални продукти, содата за хляб и хвощът също са полезни за унищожаване на брашнестата мана. От своя страна, чесънът е отличен за унищожаване на червеи и гъсеници.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X