Напишете дума/думи за търсене

Ползите от балета за жени над 50 години

Танцьорът Жак д'Амбоаз казва, че „танцът е вашият пулс, вашият сърдечен ритъм, вашето дишане. Това е ритъмът на живота ви. Това е изразът във времето и движението, в щастието, тъгата и завистта”.

Балетът е форма на изкуство, в която човешкото тяло се превръща в канал за емоции, партитура на музикално произведение и един от най-красивите механизми за изразяване.

Рудолф Нуреев, Анна Павлова, Мая Плисецкая… Тези имена осветиха полето на танца и бяха вдъхновение за мнозина. Малко дисциплини изискват такова изтощително обучение и абсолютна отдаденост. Трябва само да се сетите за филми като „Черният лебед“, които описват възходите и паденията в света на балета.
Когато мислите за балет, най-вероятно вярвате, че е подходящ само за деца или млади хора, но няма как да сте по-далеч от истината. Всеки може да се занимава с балет, независимо от възрастта си.

В момента това е едно от любимите хобита на жените на средна възраст.

Здравословно и приятно занимание
Няма значение дали сте на 20, 30 или 40 години. Гарантирането, че времето е благосклонно към вас и ви позволява да запазите физическите и умствените си способности за по-дълго време, е част от живота. Следователно, инвестирането в качеството на живот в настоящия момент ще има ефект по-късно, когато сте в есента на живота си.

Ето защо не е изненадващо, че балетът за жени над 50 години се превръща в световна тенденция. Обличането на туту и обуването на балетни обувки за първи път на средна възраст обаче може да изглежда като достатъчно предизвикателство.
Въпреки това балетът се превърна в енергизираща практика, която участниците описват като наистина приятна.

Освен това от психологическа и медицинска гледна точка танцът е един от най-добрите средства за насърчаване на благосъстоянието.

1. Подобряване на себевъзприятието
Разбира се, танцуването на балет на средна възраст няма да ви доведе до прага на трупата на Парижката опера. Въпреки това инструкторите по балет не дават на по-големите си ученици лесни упражнения. В крайна сметка новите балетисти искат да научат специфични техники и да подобрят уменията си за координация и баланс.

Проучване, проведено от Калифорнийския университет, интервюира 24 аматьори балерини на възраст между 23 и 87 години. Констатациите доказват, че редовното участие в балетните сесии подобряват тяхната самооценка и себеизразяване.
Всъщност тези жени демонстрирали по-голяма оценка за собствените си тела, приемане на изтичането на времето и подобрена представа за себе си. Освен това те не се смятали за по-възрастни жени, занимаващи се с танци, те се възприемали като танцьорки.

2. Приятно познавателно предизвикателство
Балетът за жени над 50 години не се възприема просто като няколко часа разсейване веднъж седмично. Това са строги класове, които преподават често сложни танцови техники.
Естествено, всеки ученик има своите възможности и ограничения. Едно общо предимство обаче е подобряването на множество когнитивни умения.

Например внимание, памет, планиране и дори постоянство.
Започването на уроци по танци и удоволствието от тях запалва както мотивацията, така и решимостта да научите и да установите нови техники. Те също така подобряват сензомоторните функции.

Всъщност проприоцепцията - способността на мозъка да разпознава точната позиция на всяка част от тялото, е умение, което се подобрява с танца. Кинезичната памет, или езикът на тялото, се упражняват и процъфтяват най-пълно с балета.

3. Физическо и емоционално изразяване
Танцуването означава постигане на хармония между тялото и музиката, между ума и движението. Емоциите текат и намират нов канал за изява. На практика балетът за жени над 50 им позволява да преоткрият себе си. На свой ред те откриват иновативен начин да изразят чувствата си.

Танцът е изключителен начин за управление на ежедневния стрес, регулиране на тревожността и оксигениране на тялото с удовлетворяващи невротрансмитери като серотонин или ендорфини.

4. Социални връзки и съюзи с други жени
Един от най-големите проблеми на обществото днес е самотата, която е измерение, което се засилва с годините. Редовното посещение на уроци по танци носи безброй социални ползи. Създава приятелства, позволява на хората да преодолеят срамежливостта и улеснява обогатяването на емоционалните връзки.

Тези жени създават съюз с други танцьори на същата възраст. Това им позволява да споделят своите чувства, страхове и общи реалности, типични за техния период от живота. Танците създават нови отношения. Това е индивидуално и колективно упражнение едновременно. То е интимно, но изразително и подобрява комуникацията на всички нива.


5. Здравословно остаряване
Не е лесно да достигнеш напреднала възраст с гъвкаво тяло, буден, любопитен ум и желание да продължиш да учиш. Но това, което правите днес, ще има отражение утре, когато бръчките започнат да се появяват. Балетът при жени над 50 години улеснява намаляването на много от симптомите, свързани с възрастта.

Изследване, проведено от университета в Алберта (Канада), твърди, че балетът укрепва женските стави. Освен това запазва тяхната гъвкавост. Да не говорим за мускули, координация и ловкост. Следователно, малко практики са по-стимулиращи на всяка възраст от това да се научите как да танцувате и да се насладите на балетното изкуство.

Така че нека захвърлим предразсъдъците относно възрастта и телата и да се гмурнем във вихъра на балета. Това е възможност да преоткриете себе си и да подобрите здравето и благосъстоянието си на всички нива. Защо не опитате?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X