Напишете дума/думи за търсене

Как „фалшивият Аз“ ни задушава?

„Не знам кой съм всъщност“ не е толкова рядка заявка, която се разглежда от психотерапията. Зад такава формулировка се крие тъжната реалност на човек, който сякаш няма усет към себе си. Сякаш слоевете лук са много социални маски и роли. Отговорен служител, верен приятел, грижовен съпруг. Или примерна съпруга.

А какво всъщност има вътре в този лук? И възможно ли е да се стигне до това „вътре“?

В психологията това явление се нарича "фалшиво Аз" или "лъжливо Аз". Това е състояние, при което човек не чувства това, което всъщност е. Той непрекъснато се опитва да отговори на очакванията на другите.

Да бъде „добър“ към околните. Да спечели одобрение. В същото време губи достъп до истинските си чувства и нужди.

В това състояние човек не е чувствителен към себе си. Той знае как да се държи в дадена ситуация и кое би било правилно. Но той не чувства дали това наистина отговаря на неговата личност.

Лъжливото "Аз" не може да направи избор. Какво искате, сякаш не е ясно. Сякаш всичко е едно и също или е трудно да се спрете на едно нещо, всичко има своите плюсове и минуси.

За фалшивото себе си е важно да угажда на останалите. Но често се случва хората да се отдалечават от него, чувствайки се нереално. Невъзможно е да обичаш фалшива обвивка. И истинският, жив човек не се вижда зад нея. Индивидът може да бъде с другите, но отделен от тях, неспособен да установи дълбоки връзки и искрени отношения.

Лъжливото „аз“ се формира в ранна детска възраст. Бебето се нуждае от положително отражение от майката. Това се случва, когато майката вижда сигналите на бебето и реагира на тях. Радва се на проявленията му, изразява тази радост.

Положителното отражение се проявява в доброжелателен поглед, усмивка, „гу-гу-гу “, с която майката среща реакциите на детето. Контактът с тялото също е много важен.

Детето чувства, че доставя удоволствие на родителя - значимия друг. Американският психоаналитик с австрийски корени Хайнц Кохут сравнява необходимостта от положителна рефлексия за индивида с нуждата от калций за скелета. Ако калцият не е достатъчен, скелетът просто не може да се образува.

Така че при постоянна липса на положително отражение в този ранен детски стадий, "скелетът на личността" се формира слаб, крехък, с различни разстройства. Формирането на самата основа, структурата на "Аз"-а е нарушена.
И ако това се случи, човекът непрекъснато ще търси положително отражение от други хора в живота си. Неговото „Аз“ ще се нуждае от постоянно попълване на околната среда. Тогава е важно околните да те отразяват положително, да дават одобрение, да се съгласяват с вас, да се възхищават.

Ако кърмачето не успее да задоволи ранните си нужди за положителна рефлексия, тогава то формира онова, което експертите наричат „фалшиво аз“. Човек става не себе си, а този, когото другите искат да видят.

Освен това формирането на фалшиво „Аз“ продължава, когато родителите изяснят на порасналото дете, че ще го обичат само когато то се държи прилично и според очакванията им.

Любовта на родителите е необходима на бебето като въздух. За да го заслужи, то се отказва от своето „Аз“, от истинските си чувства и проявления. Развитието на истинското „Аз“ е инхибирано, неговото място е заето твърдо от структурата на фалшивото „Аз“.

Как „фалшивият Аз“ задушава

В психотерапията регресията се появява в началото на живота и основните нужди за положителна рефлексия са задоволени. Нека да кажем по-просто: при терапията всеки човек има възможност да „получи“ това, което не е получил от родителите си.

Следователно, на определен етап от терапията терапевтът е един вид фигура на майка. Тук уменията на терапевта като внимателност, способността да слуша без преценка и да дава подкрепа са важни.

Разбира се, на някакъв етап конфронтация е възможна, защото е невъзможно да останеш в детско състояние през цялото време и човек постоянно расте.

С много топлина и приемане необходимостта от фалшиво „Аз” се премахва от индивида. Постепенно, стъпка по стъпка, той започва да има достъп до истинското, автентично „Аз“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X