Напишете дума/думи за търсене

4 подли начина, по които манията за селфи уврежда здравето

Вероятно притежавате една от трите селфи личности.

Или ги ненавиждате - никога не бихте си направили селфи, камо ли да го публикувате в социалните медии,
или правите си толкова много селфита, че карате Ким Кардашиян да ви диша прахта, или се кълнете, че не сте такъв човек, но понякога се щраквате сами.

Разбира се, не искаме да бъдем селфи полиция, но е добре да сте наясно, че селфитата невинаги са безобидните снимки, за които може да ги мислите.

1. Те извличат вашата нарцистична страна
Публикуването на твърде много селфита не означава непременно, че показвате най-доброто от себе си.
В проучване на 1000 мъже от Щатския университет в Охайо от 2014 г. изследователите установиха, че момчетата, които публикуват повече селфита, също се класират по-високо в скалите за нарцисизъм и психопатия.
2. Могат сериозно да ви застрашат
Докато сте заети да усъвършенствате патешкото си лице, може директно да се изложите на опасност. Има не малко случаи, в които хората намират смъртта си, докато преследват локации за перфектната снимка на високи сгради, висящи от мостове и стъпващи по ръбовете на скалите. Наистина ли си струва да се умре заради селфи?

3. Могат да изкривят образа на тялото
Цялото това вманиачаване по перфектния ъгъл и осветление не прави услуга на подрастващите. Момичетата, които споделят най-много селфита в социалните медии, са по-склонни да се чувстват недоволни от телата си и да идеализират конвенционално слабия стандарт за красота. Те също са по-склонни да ограничат храненето си в сравнение с момичетата, които публикуват по-
малко селфита.

4. Могат да ви докарат селфи лакът
Правенето на твърде много селфита може да навреди - буквално.
Очевидно прекалено ревностните фенове на селфита могат да станат жертва на възпаление и дразнене на мускулите и сухожилията около лакътя, което води до болка, подобна на тази от тенис лакътя, казва д-р Шошана Гелб - клиничен директор в

Brookfield Place Professional Physical Therapy в Ню Йорк. „Ако правите твърде много селфита или няколко снимки наведнъж, докато държите ръката си в това положение, и ако сухожилията и мускулите не са здрави, това създава напрежение“, обяснява тя.
За щастие, ледът и противовъзпалителните лекарства без рецепта обикновено могат да премахнат тази болка в зародиш – но вие също ще трябва да спрете селфитата за известно време. Добавете го към списъка с предизвикани от технологията неудобства като чат шия и тендовагинит на палеца.


И нещо добро

Селфитата може да ви направят по-щастливи
Не може напълно да мразим селфито. Проучване на Калифорнийския университет в Ървайн, публикувано през юли 2016 г., възлага на студентите проста задача за снимка.
Те били разпределени в една от трите споменати групи. Младежите били инструктирани да си направят селфита, да направят снимки на нещо, което ги прави щастливи, или да направят снимки на нещо, което би направило техен приятел щастлив. След това изпратили снимките си на близък за тях човек. Чувствата на щастие и позитивност се увеличили и в трите групи. Правещите селфита дори съобщили за леко повишаване на увереността в усмивките си през 3-седмичния период на проучване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X