Напишете дума/думи за търсене

6 ежедневни навика, за които нашите зъби ще ни благодарят

Не всеки осъзнава колко голяма роля играе устата ви за поддържането на цялостното здраве, тъй като е в състояние да ви уведоми за възможни проблеми. Това е така, защото устата е свързана с дихателния и храносмилателния тракт, което означава, че много микроби могат да влязат през устата и да се пренесат в останалата част от тялото ви.

Ето защо е толкова важно да поддържате устата си чиста през целия ден и да обръщате внимание и на малките неща.

1. Не четкайте прекалено силно
Венците на всеки човек трябва да са розови и твърди, ако са в 100% здраво състояние. Някои хора обаче имат подути венци, които често кървят или, дори по-лошо, започват да се отдръпват. Ако венците ви се отдръпнат, ще го забележите, тъй като зъбите ви ще изглеждат по-дълги от обикновено.

Една от основните причини за това може да е фактът, че четкате прекалено силно и използвате четка за зъби с твърд косъм. Препоръката на зъболекарите е хората да мият зъбите си с четка с мек косъм с кръгови движения. Не трябва да се оказва прекалено голям натиск, за да предпазят зъбите си от износване.

2. Не забравяйте да четкате езика си

Пропускането на четкането на езика може да означава, че всички бактерии, които се събират върху него, ще имат възможност да се размножават. В този случай може да започнете да изпитвате лош дъх, невъзможност да усетите вкуса на храната, заболяване на венците и дори гъбични инфекции. Ето защо е жизненоважно да започнете да използвате стъргало за език, тъй като е много по-удобно за езика ви от обикновената четка за зъби.

Ако използвате четка за зъби, първо трябва да изплакнете устата с топла вода. Започнете от задната част на езика и бъдете много нежни, като внимавате да не докосвате венците или зъбите си. След като приключите, трябва да изплакнете отново, за да се отървете от всякакви бактерии.

3. Използвайте вода за уста и се откажете от миризливите храни
Яденето на храни като чесън, лук и по-миризливи подправки почти ежедневно може да бъде причина за непрекъснатия лош дъх. Но най-честата причина за проблема е лошата зъбна хигиена, тъй като остатъците от храна остават в устата. Те ще изгният в устната кухина и ще създадат неприятна миризма. Не само това, но много бактерии остават на езика и произвеждат миризливи серни съединения.

Това е мястото, където водата за уста влиза в действие, тъй като помага да се отървете от бактериите и предлага усещане за свеж дъх. Ако водата за уста съдържа флуорид, тогава тя също може да помогне при пародонтоза и дори да намали кариесите.

4. Използвайте правилните продукти, ако зъбите ви са чувствителни
Ако пиенето на студена вода и яденето на топла супа е мъчение за вас, може да се наложи да посетите зъболекар. Това е така, защото чувствителността се появява, когато зъбният емайл е износен, което излага корените на зъбите на опасност. Зъболекарят ще може да ви каже кои пасти за зъби са най-подходящи за чувствителност, така че да не използвате нещо, което да влоши още повече нещата. Освен това той може да приложи флуорид върху най-чувствителните зони, за да направи емайла по-здрав и да облекчи болката.

Това, което може да направите у дома, е да използвате четка за зъби с мек косъм и да следвате рутинната си хигиена на устната кухина до последния детайл. Може също да искате да стоите далеч от кисела храна, която има способността да износва зъбния емайл.

5. Почиствайте зъбите си всяка година
Допълнителен проблем, който може да създаде лошата дентална хигиена, е обезцветяването на вашите зъби. Ако не ги четкате толкова често, колкото е необходимо, бактериите, киселината и плаката се натрупват по-лесно и намират дом в устата ви. Плаката и зъбният камък са тези, които създават това жълто покритие от външната страна на зъбите, което ги прави неприятни за гледане.

Така че, освен да миете зъбите си два пъти на ден, вие съпочистванещо трябва да посещавате зъболекаря си веднъж годишно за преглед, а също и за чистене . По време на този процес зъболекарят ще може да отстрани зъбен камък и плака от тези труднодостъпни места. Ще полират зъбите, което ще ги направи отново блестящи и ще се отървете от неприятния жълтеникав оттенък.

6. Посетете зъболекаря си, ако забележите нещо необичайно

В някои случаи хората забелязват рани в ъглите на устата си, които са доста болезнени. Макар че може би си мислите, че ги причинява студеното време, всъщност се дължат на бактериални инфекции. Причините за това може да са определени хранителни дефицити, излишна слюнка или навик за гризане на устни.

Първото нещо, което трябва да направите, е да посетите вашия зъболекар.

Има 3 възможни причини за неприятния метален вкус, който може да изпитвате, като една от тях е лекарство, което може да приемате. Антихистамините, антибиотиците и лекарствата за сърце често могат да причинят този метален вкус в устата ви. Освен това може да е пряк симптом на заболяване на венците, което ще изисква посещение при зъболекар и пълна промяна на рутинната ви хигиена на зъбите.

Третата причина е възможността да имате дефицит на цинк, което е по-вероятно, ако сте веган или вегетарианец. Бобовите растения, пшеничният зародиш, тиквените семки и млечните продукти могат да помогнат за това. Но ако не искате да консумирате някое от тези неща, може да се наложи да попитате вашия лекар за приема на добавки с цинк.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X