Напишете дума/думи за търсене

Основни причини, поради които зъбите пожълтяват

Може би наскоро сте преглеждали снимките си от селфита с приятели и сте забелязали, че усмивката ви изглежда с различен цвят в сравнение с останалите. Или може би просто виждате малко жълто да се прокрадва в зъбите, които преди са били по-бели.
Защо се случва това?

Емайлът е външният слой на вашите зъби и обикновено е бял до белезникаво-синьо-сив, както и донякъде полупрозрачен.

Слоят точно под него, наречен дентин , става видим, когато емайловият слой изтънява. Цветът на дентина? Познахте: жълто.

За щастие има някои промени, които може да направите, за да поддържате емайла по-здрав и да предотвратите проникването на дентина, както и да намалите петната от храна, които могат да причинят пожълтяване на зъбите.
Има някои често срещани навика, които може лесно да промените и зъбите ви да блестят.

1. Прекомерна употреба на вода за уста или избор на такава, която е твърде кисела

Една от най-трудните среди за вашите зъби е сухотата в устата, казва Кац. Това е така, защото слюнката съдържа комбинация от минерали, ензими и кислородни съединения, които поддържат pH баланса в устата ви неутрален - намалявайки киселината, която може да износи емайла. Слюнката също измива редовно зъбите, за да унищожи бактериите и да предотврати полепването на петна по емайла.

Как да го поправите:
Това, което е обезсърчаващо, е, че много търговски видове вода за уста са много киселинни и ако се използват много често, могат да унищожат ценния зъбен емайл.

Така че, ако често прибягвате до вода за уста, за да поддържате дъха си свеж, може да помислите за други стратегии, като по-често четкане и редовно почистване на зъбите.

2. Консумация с кисели плодове и зеленчуци
Точно както по-кисела вода за уста може да изтъни зъбния емайл, така и киселините в диетата могат. Те включват цитрусови плодове и сокове, домати, ананас, оцет, газирани напитки, някои спортни напитки и някои дресинги за салати, които са на основата на оцет.
Това не означава, че трябва да премахнете всичко това от живота си, но е добра идея да отпиете малко вода, след като сте яли или изпили.

Как да го поправите:
Консумирайте повече вода, за да се предотврати образуването на петна, особено от боровинки, черен чай и червено вино.

3. Пиене на кафе през целия ден
Въпреки че изследователите предполагат, че кафето може да донесе някои ползи за здравето , това е напитка, която може да бъде трудна за вашите зъби.

Консумирането на две или три кафета всеки ден позволява на емайла на зъбите ви да бъде в постоянен контакт с оцветител.
Тъй като емайлът е порест, тези петна могат да се настанят и да причинят пожълтяване, ако не се изплакват редовно и изчеткват.
Не е количеството, което е проблем, а отпиването може да бъде особено вредно. 

Как да го поправите:
Пиенето на кафе по-бързо или дори през сламка може да намали времето, през което оцветяващите агенти се задържат в устата.


4. Тютюнопушене
Химикалите в цигарите и тютюна за лула имат оцветяващ ефект върху зъбите, защото се придържат към емайла, и колкото по-дълго пушите, толкова по-видимо става това.
Тютюнопушенето се свързва и с множество други проблеми с оралното здраве като заболяване на венците, кариес и сухота в устата – така че считайте по-белите и по-здрави зъби за още една причина да помислите за отказване.

Как да го поправите:
Откажете цигарите.

5. Неособено добри навици за орална хигиена
Ако все още не сте взели какъв подарък искате за Коледа, ето една добра идея: конец за зъби. Д-р Фридман казва, че липсата на последователност при четкане и почистване с конец може да причини натрупване на плака върху емайла ви.

Това може да изтъни този защитен слой и също така да накара зъбите ви да изглеждат жълти от филма от бактерии.

Как да го поправите:
Един добър режим за грижа у дома, съчетан с почистване при зъболекаря поне веднъж годишно, може да извърви дълъг път към изтриването на това жълто недоразумение.

6. Твърде ентусиазирано четкане
Въпреки че е страхотно да имате редовна рутинна процедура за миене на зъбите, по-големият натиск и скорост не означават по-здрава уста. Всъщност това може да има обратния ефект. Това може да е особено вярно, ако вашата паста за зъби съдържа абразивни агенти.

Ако четкате прекалено силно или твърде често, може да износите тънкия емайлов слой и да разкриете слоя дентин.

Как да го поправите:
Ако зъбите ви вече са пожълтели, консултирайте се с вашия зъболекар за професионални възможности за избелване, както и за съвет относно промяната на навиците ви. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X