Напишете дума/думи за търсене

Киберутопизмът - опасната заблуда за "добрия" интернет

Киберутопизмът може да се определи като тенденция, която разглежда интернет като пространство за защита на свободата и борба с авторитаризма.

Категорично с това обаче не е съгласен Евгений Морозов - беларуски философ, радикално противопоставящ се на тази идея. Той смята, че интернет маскира нови форми на колонизация, видове, които са много по-пагубни и мощни от тези от миналото.
Морозов изследва задълбочено политическите, социалните, икономическите и културните ефекти на технологиите. Той отправя някои остри критики в книгите си „Заблудата в мрежата: Тъмната страна на интернет свободатата” и „За да запазиш всичко, кликни тук: Безумието на технологическия солюшънизъм”.

Повече от десет години този философ предупреждава за цената, която трябва да платим като цифрово общество.
Например нахлуване в личния живот, фалшифицирани избори, изтичане на данни, фалшиви новини и шокираща пропаганда. Той обаче е убеден, че това е само началото на много по-голям контрол.

Интернет еретик
Въпреки факта, че е отдаден фен на туитър, Морозов е известен като интернет еретик поради критичните си възгледи към мрежата. Той е един от философите, които извеждат на преден план концепцията за киберутопизъм или техноутопизъм. Той предупреждава, че сред обществеността има голяма доза наивност относно истинския обхват на виртуалния свят.

Морозов посочва, че "ултравръзката" постепенно е колонизирала живота ни. Освен това той твърди, че технологичните гиганти като Google, Facebook и Twitter не се издържат от рекламите си, както мнозина смятат. Според него техният бизнес е да усвояват данни и въз основа на тях да създават продукти, които по-късно предлагат на същите потребители. В крайна сметка тези потребители работят за тях.

Морозов заявява, че технологичният триумфализъм е страничен продукт от края на Студената война. Той предполага, че това ни кара да вярваме, че това е единственият подход, чрез който може да наблюдаваме света. На практика все едно не съществува валидно алтернативно общество или култура.

Киберутопизъм и диктатури
Евгений Морозов невинаги е гледал по този начин на света на интернет и новите технологии. Всъщност той се заинтересува от темата чрез безмилостен киберактивизъм, с цел да промени света. Вдъхновен е от Арабската пролет и политическите процеси в Грузия и Украйна.

Но с течение на времето философът се разочарова от силата на виртуалния свят за постигане на повече справедливост и свобода. Той осъзнава, че точно както това пространство дава възможност за насърчаване на нови идеи и предложения, то също е минно поле, в което авторитарната пропаганда и лъжите са широко разпространени. От „последния бастион на свободата на словото“, интернет в крайна сметка се превърна в ефективен инструмент за тирания, поне на много места.

Морозов предполага, че причината за това до голяма степен е, че хората не разбират как работи виртуалният свят. Те могат да използват интернет ежедневно и да участват в социалните медии, но не са наясно с последствията от това. Той вярва, че обикновените граждани неволно използват тези технологии в полза на определени власти.


Нещата ще се влошават
Според Морозов в бъдеще ще има все по-голям контрол от интернет. Освен това светът ще се окаже разделен между малцинствен когнитивен елит, който познава, създава и пресъздава дигиталния свят, и огромното мнозинство дигитални изгнаници. Последните са тези, които ще платят цената.

За да обясни тази идея, той дава прост и ежедневен пример. Смарт часовникът измерва жизнените функции на човек и натрупва много данни за начина му на живот. Тази информация, когато бъде предоставена на застрахователна компания, означава, че много хора няма да могат дори да закупят един от тези продукти. Най-малкото ще ги направят изключително скъпи.

Евгений Морозов твърди, че скоро много интернет услуги вече няма да бъдат безплатни. Ще плащат ли хората, за да ги използват? Разбира се. В крайна сметка мнозина вече са ги превърнали в съществена част от живота си. Новите технологии са бизнес. Като всеки бизнес, основните им интереси са в постигането на резултати и печалба.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X