Напишете дума/думи за търсене

Любопитни факти за голдън ретривърите

Голдън ретривърът е популярна порода кучета, защото съчетава внушителни размери с нежна и симпатична външност.
Това животно е любящо, нежно, вярно и спокойно куче, което се отличава с голяма лекота на общуване със семейството. Потеклото му обаче крие някои тайни, за които собствениците му невинаги знаят.

1. Корените му са шотландски
Според Американския киноложки клуб първият голдън ретривър се появява през 1908 г. като продукт на личен развъден проект на Дъдли Марджорибанкс. Първоначално тази нова порода е продукт на кръстоска между ретривър с жълта козина и изчезналия ирландски воден шпаньол. С течение на времето обаче линията се комбинира с породи като Блъдхаунд и Ирландски сетер.

2. Има силен афинитет към водата
Изчезналият предшественик на голдън ретривъра, ирландският воден шпаньол, е класифициран като част от групата на водните кучета. Това означава, че са имали гъста козина с известна водоустойчива способност, която им позволявала да виреят по-добре във водна среда. Това „палто” е валидно и за ретривърите, така че устойчивостта им на вода е по-висока.

Плътната дълга козина, която понякога се спуска отстрани на телата на кучетата, е може би най-очевидният признак за техния афинитет към водата. В някои случаи е възможно да видите типичните къдрици на водните кучета в края на козината им. Това разкрива техния произход и обяснява привличането им към водата.

3. Имат силно обоняние
Голдън ретривърът има дълъг списък от дейности, в които може да бъде полезен на хората. Това се дължи главно на способността му да подушва и отличното му физическо състояние. Той се отличава с:

• Извличане на плячка
• Издирвателно-спасителни дейности
• Откриване на забранени вещества
• Помощ за хора с хронични заболявания


4. Ядат много
Както се случва с някои видове средни или големи породи, тялото на голдън ретривъра има метаболизъм, адаптиран към физическо износване и постоянна работа. Въпреки че в днешно време не всички голдън ретривъри имат функция на служебни или работни кучета, високата скорост на метаболизма все още се поддържа поради физиологията на породата.

Това заедно с упражненията, от които голдън ретривърите обикновено се нуждаят, ги кара да имат нужда да ядат малко повече от другите породи. Разбира се, това понякога може да причини проблеми с теглото им, така че стопаните трябва да внимават с хранителния режим и размера на порциите.

5. Една от най-популярните породи в света
Според статистическите данни на Американския киноложки клуб голдън ретривърът остава сред първите 4 в класацията по популярност от 2013 г. насам . Това само показва голямата привързаност на повечето хора към него.

6. Смята се за една от породите с най-малко докладвани агресивни поведения
Проучване, публикувано в научното списание Scientific Reports, анализира факторите, които влияят на агресивното поведение при чистокръвните кучета. Сред откритията си учените разкриха, че лабрадор ретривърът и голдън ретривърът са двете породи с най-малко докладвано агресивно поведение.

7. Имат лапи с интердигитални мембрани (ципести лапи)
Това е едно от любопитствата за голдън ретривърите, което лесно се пренебрегва, тъй като невинаги се обръща внимание на лапите на кучето.

Въпреки че може да изглежда трудно за вярване, тази порода има интердигитални мембрани, които се свързват с всеки от пръстите на краката. Благодарение на тази особеност лапите им служат като "плавници", което улеснява движенията им при плуване във водни тела.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X