Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на някого, който се самонаранява

Някои емоции са твърде сурови. Те са от вида, с който не знаем какво да правим и който полепва по нас като допълнителен слой странно вещество, което жиле и прави живота труден. За да облекчат тази болка, някои хора прибягват до самонараняване, което е напълно дисфункционален акт. Зад него обаче се крие много сложна комбинация от задействания и причини, с които човек се бори да се справи. Това поведение се счита за проблем за общественото здраве и в много случаи това е свързано със самоубийство.

Изследване, проведено от Федералния университет на Баия (Бразилия), показва, че глобалното разпространение на самонараняването е изключително сериозно сред юношеската популация.

Как да помогнем на някого, който се самонаранява
Първото нещо, което ще изпитате, е желанието да го спасите и да го убедите да не повтаря действията си. Тези стратегии обаче, въпреки че са напълно разбираеми, невинаги работят. Ето поредица от стъпки, които трябва да имате предвид.

1. Избягвайте осъждане и критика
Когато откриете, че някой, когото познавате, се самонаранява, може да изпитате чувство на отхвърляне и объркване. Следователно почти автоматично може да му кажете: "Защо, за бога, направи това, ти луд ли си?" Но това е най-лошата фраза, която може да излезе от устата ви. Това е израз, който трябва да избягвате на всяка цена.

Ако искате да помогнете на някой, който се самонаранява, избягвайте осъждане, критика и всякакви импулсивни коментари. Последното нещо, от което има нужда някой, който се занимава с повишен емоционален стрес, е да бъде обвинен и наказан. Запазете спокойствие и разберете, че той използва единствената стратегия за справяне, която познава, за да се справи с това, което му се случва.

2. Да признаете неговите емоции и да му дадете пространство
Самонараняването е нефункциониращ механизъм за справяне със сериозен емоционален стрес. Мъката на човека, който си причинява това, няма да изчезне, ако м, кажете, че „всичко ще бъде наред“. След като се самонараня, той се срамува. Това означава, че вероятно дори няма да му е лесно да говори с вас.

Предложете му разбиране. Накарайте го да види, че може да се настроите към неговата реалност. Попитайте го как се чувства или какво усеща в момента. Очевидно няма да му е лесно да го изрази с думи, така че му дайте време и пространство.

3. Покажете съпричастност и грижа
„Не си сам в това. Тук съм за теб. Аз ще се погрижа за теб". Всеки, който се самонаранява, иска да почувства нещо, като облекчи тежестта на мъката чрез раните си. Освен това се чувства самотен. Нещо повече, той може да приеме, че неговата плетеница от мисли и емоции никога няма да изчезне и болката, която изпитва сега, ще бъде постоянна.

Той се нуждае от подкрепа от своята среда и близките си хора, за да може да бъде себе си, без да го осъждат или околните да искат да го контролират. Така че покажете му истинската си загриженост. Не се стремете да контролирате или налагате. Просто се концентрирайте върху това да се грижите за него и да сте там.


4. Бъдете непредубедени за неговото самонараняване
Опитайте се да избягвате всякакви интензивни реакции на неговите наранявания. Всеки преувеличен отговор ще го накара да се почувства още по-неудобно. В идеалния случай бъдете безпристрастни и му покажете, че няма нужда да се извинява или да казва нещо, ако не иска.

Също така избягвайте да засилвате стигмата около самонараняването. Внимавай с езика. Ограничете импулсивните си реакции и нагласи или може да откриете, че внезапно сте изградили стена помежду си.
Не се колебайте да предоставите подкрепа за лечение на физическите му рани, които може да са скрити, но в същото време да изискват медицинска помощ.

5. Запомнете, че не може да поемете отговорност за него
Когато станете свидетел на самонараняване на любим човек, искате да го спасите. Може да станете обсебени от това да го спасявате, да правите за него това, което той не може да направи за себе си. Този подход обаче е изключително опасен, защото не може да поставите тегобите на другите върху собствените си плещи.

Вашата функция е да ги подкрепяте, разбирате и да бъдете до тях. Не трябва да поемате техните отговорности. Те трябва да работят върху собственото си възстановяване. Дори и да ви е трудно, трябва да делегирате и да опитате и да им се доверите.

6. Насочете го към специализирана помощ
Зад този тип ситуации се крият дълбоки реалности и преживявания, с които самонаранилият се не се е справил. Той изпитва голям брой емоции, за да има възможност да ги преодолее.

Трябва също да запомните, че някои самонараняващи се поведения имат суицидни намерения. Следователно трябва да действате. Ако искате да помогнете на някого, който си причинява болка собственоръчно, насочете го към специализирана помощ.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X